Simpton Anak Lambat Bercakap (Speech Delay)

Assalamualaikum warrahmatullah

Dear lovely mothers & dads….

Setelah berbual mesra bersama beberapa orang teachers of kindergardens & penjaga taska, rupa2nya ramai kanak2 berusia 4-6thn yang still have communication problems. Either delay speech/gagap/gugup/one way communication dan lain2. Saya bukan pakar in any of child development course tetapi ingin berkongsi pengalaman because I’ve been through problems of delay speech with my 4th son, Syed Ahmad. Dan Alhamdulillah we managed to overcome it. I meant ‘we’ bcoz as a family, we have to work together.

1st of all…ibu bapa mesti alert dgn perkembangan anak. Jika ada masalah….accept it, buka mulut utk bertanya pendapat pakar atau kawan2 & solve the problem. Jangan rasa rendah diri & malu ataupun deny the problems dgn mengatakan yang anak kita perfect/sihat/ok/tak de sebarang masalah/keturunan saya tak pernah cacat dan sebagainya…. at the end…akhirnya anak yang jadi mangsa.

Pada tahun 2013, semasa our son was 1 1/2yrs old, kami noticed he can’t talk any single word contohnya ‘nak/ummi/abah’. Doktor pakar kanak2 said…tungguu until dia berusia 2yrs. Kemudian, semasa dia berusia 2yrs pun dia masih tidak mampu untuk berkomunikasi dengan normal. Lalu kami bawa dia ke Hearing & Speech Therapy di UIA Kuantan & Sunway Medical Centre Kuala Lumpur. Treatment with the expert takes about 12 times. Kami bawa dia ke therapist seminggu sekali atau alternate week bergantung kepada kesesuaian masa kami & therapist. BUT we MUST do our homework too.

Yang di maksudkan dengan homework ialah…family members juga perlu belajar how to train him at home. Kami sekeluarga bergilir-gilir selama beberapa kali sehari untuk meluangkan masa bersamanya di sepanjang tempoh terapi. Sekurang2nya 15-20 minit per sesi (3 kali sehari) diperuntukkan untuk sesi terapi. Sesi terapi tidak semestinya di rumah atau di bilik belajar. Kita boleh lakukan dengan santai di mana2 sahaja. Selain berdoa….kata kunci yg sebetulnya ialah RAJIN memberi perhatian kepadanya. Kami follow semua yang disarankan oleh therapist disamping research melalui internet (google & youtube).

Video 1: Praktis belajar menggunakan buku 3D. Melatih dia 2 way communication

Kurangkan penggunaan gadget kerana walaupun sesetengah parents rasa ‘anak mereka sangat pandai kerana kecik2 dah pandai serve internet..’ Tapi tiada maknanya jika mereka gagal berkomunikasi dengan dunia nyata.

Video 2: Libatkan ahli keluarga yang lain supaya dia tidak bosan & lahirkan kerjasama dalam keluarga

Video 3: Aktiviti hendaklah santai kerana kanak2 berusia 2 tahun lebih tidak mungkin boleh duduk statik selama 20 minit untuk belajar

Oleh itu….my dear mothers out there (saya tekankan kepada ibu bcoz ibu spend lebih masa dengan anak and of course father sangat jarang yang wants to be a housewife)…tolong put down your smartphone just for about 15-20 minit sehari to get masa yang sangat2 berkualiti dengan anak2 anda. Belajar & carilah ilmu…jika kita rasa zaman dah berubah…so do us. Kita perlu ada ilmu dalam membesarkan anak2. To be honest…sy akan merakam aktiviti bersama my boy because I need to study the progress.

By the way, He’s 6 yrs old now dan sangat talkative😂😂. Alhamdulillah dia juga telah lancar bercakap & membaca.

Video 4: Syed Ahmad telah berusia 6 tahun (2018) sekarang dan boleh membaca BM, BI, Jawi & membaca Al Quran.

For those yang notice anak2 anda ada problem (simtom of autism/dyslexia atau apa2 sahaja) go and get help. Anak adalah amanah dari Allah swt, jika kita lahirkan dan membiarkan dia membesar dalam dunianya sahaja tanpa our personal touch…don’t regret jika mereka juga membiarkan kita dengan dunia kita di usia tua nanti. Tiada salahnya if we put down ourselves dan menyelami dunia kanak2 wlpn kita seorg ibu bapa yang ada degree/master/PHD sekalipun. Dunia kanak2 is fun, actually😃😃😃.

Video 5: Mampu membaca jawi

Video 6: Sekarang dia adalah ulat buku. Apa2 jenis bahan bacaan dia akan baca….kucing bernama Oyen ini adalah best friend dia😁

Change yourself if you want to change the world. Jadilah ibu bapa yang bertanggungjawab.

Wallahualam

~Zan Aizan~

2 thoughts on “Simpton Anak Lambat Bercakap (Speech Delay)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s