Cara Khatam Al Quran Ketika Mengerjakan Haji & Umrah

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Tip khatam Al Quran di tanah suci (umrah atau haji). Tip ini adalah bersesuaian bagi orang awam, yakni bukanlah asatizah/hafiz/zah.

Beberapa orang sahabat bertanya bagaimana nak khatam Al Quran di tanah suci (bukan secara tadarus) jika mengerjakan umrah (bcoz umrah jangka masa pendek, lbh krg 12-14 hari shj).

Sebenarnya saya pernah share cara khatam dalam tempoh tertentu pada tahun 2018 di FB saya.
Boleh baca posting saya di sini:
https://www.facebook.com/100000306566286/posts/2090717280948470/

Apa sekalipun yang kita nak lakukan mulakan dengan niat. Kemudian hadirkan istiqomah serta set minda supaya berdisiplin.

Berikut adalah antara tip yang boleh saya kongsikan. Ini adalah tip sahaja, sesiapa yang ada tip lain atau yang lebih baik, kita raikan sama2:

Bagi orang yang menunaikan haji, akan mempunyai banyak masa walaupun bagi wanita yang akan uzur syarie. Namun ambil kiralah juga waktu-waktu yang mungkin kita dalam keadaan tak sihat atau ada xtvt ziarah & sebagainya. Pandai2 lah kira hari yang dirasakan sesuai dengan diri sendiri.

Bagi orang yang menunaikan umrah, masa agak terhad tetapi itu bukanlah alasan untuk tidak mampu khatam dalam tempoh 12-15 hari. Hendak seribu daya & tak hendak seribu dalih.

Berkawanlah dengan Al Quran dimana2 sahaja, bukan hanya di Haramain.

Daripada Abu Umamah RA, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:

اقْرَءُوا الْقُرْآنَ فَإِنَّهُ يَأْتِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ شَفِيعًا لِأَصْحَابِهِ

Maksudnya: “Bacalah al-Quran kerana sesungguhnya ia akan datang pada hari Kiamat sebagai syafaat kepada para pembacanya”. [Riwayat Muslim]

Berikut adalah tipnya:

1️⃣ Khatam Al Quran dalam tempoh 30 hari
Baca 1 juz 1 hari. 1 juz mengandungi 20 mukasurat. Maka, bahagikan kepada 4 mukasurat di setiap waktu solat fardu ataupun solat sunat. Jika plus dengan solat sunat dhuha atau dibaca pada waktu qiamulail, itu lebih mudah. Pandai2lah bahagikan berapa mukasurat yang nak dibaca disetiap waktu solat.

2️⃣ Khatam Al Quran dalam tempoh 15 hari
Baca 1.5 juz sehari di setiap waktu solat & solat sunat dhuha/qiamulail.

3️⃣ Khatam Al Quran dalam tempoh 10 hari
Baca 3 juz/10 mukasurat sehari disetiap waktu solat termasuk waktu dhuha/qiamulail. Berusaha bersungguh-sungguh untuk memperolehinya.

4️⃣ Bagi perempuan yang mempunyai waktu uzur syarie yang agak panjang (10-15 hari), mulakan bacaan semasa di tanah air & berniat/azamlah untuk khatam di tanah suci.

5️⃣ Beli Al Quran terjemahan yang telah dipecah2kan kepada 1 juz 1 buku. Ia lebih mudah untuk dibawa kemana2. Maklumlah, kaum hawa ada banyak aksesori yang nak dibawa ke masjid. Try untuk tidak membawa beban yang banyak. Bawa juz yang sedang dibaca sahaja, ia nipis & ringan. Sambil2 baca, jenguk juga ke terjemahannya supaya lebih faham & menghayati apa yang sedang dibaca. Tambahan pula, kita boleh memegang & membacanya jika wuduk terbatal.

Ramai orang suka membaca Al Quran menggunakan apps di HP. Tak salah jika sekali sekala, tapi jangan jadikan amalan harian. Ia cuma memori bukan Mushaf Al Quran. Bukankah melihat Al Quran itu pun sudah mendapat pahala?

Al Quran terjemahan, 1 juz 1 buku

6️⃣ Jaga adab dengan Al Quran. Jangan sekali-kali meletakkan Al Quran diatas lantai. Seboleh2nya, bawa naik flight sebagai hand carry supaya Al Quran tersebut dijaga kehormatannya & kita boleh baca semasa menunggu di airport atau di dalam flght. Jadikan Al Quran sebagai salah satu barang beharga yang paling kita sayang.

Cari tempat duduk berdekatan rak Al Quran supaya ia menjadi reminder untuk kita membacanya

7️⃣ Sayangi Al Quran. Ia sangat beharga. Seboleh2nya letak Al Quran secara perlahan2, jangan ada bunyi. Jangan hempas/campak/lempar. Anggaplah ia seperti barang yang mudah pecah.

8️⃣ Kurangkan berbual kosong di masjid atau di hotel. Kita boleh bersuai-kenal dengan sahabat2 dalam group tetapi elakkan terlalu banyak berborak kosong atau pergi shopping secara berjemaah terlalu kerap. Bimbang kita gagal megawal nafsu apabila melihat kawan2 membeli-belah. Maklumlah, orang pompuan suka pakai baju/tudung sedondon & kadang2 jadi macam pasukan beruniform pula bila semua rakan sebilik pakai baju yang sama😄😄😄.

9️⃣ Jaga makan. Makan seadanya. Jika terlalu kenyang, mata pun layu. Baru baca bismillah….mata dah pejam. Banyakkan minum air zamzam/air kosong untuk elakkan batuk/sakit tekak yang teruk.

1️⃣0️⃣ Istiqomah & disiplinkan diri. Jika ada hari yang kita gagal dapatkan target bacaan, segera gantikan/double kan bacaan pada hari esoknya. Jangan ambil mudah & bertangguh. Set in mind, Al Quran adalah kalam Allah, serius lah untuk khatam.

1️⃣1️⃣ Teruskan dengan solat2 sunat, zikir & selawat. Zikir penenang hati. Ia mampu melembutkan jiwa & menjadi pendinding kepada sifat malas untuk melakukan amalan2 lain.

Berzikirlah & berselawatlah setiap hari

Firman Allah SWT lagi:

وَلَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِن مُّدَّكِرٍ

Maksudnya:
“Dan demi sesungguhnya! Kami telah memudahkan al-Quran untuk menjadi peringatan dan pengajaran, maka adakah sesiapa yang mahu mengambil peringatan dan pelajaran (daripadanya)?”. [al-Qamar:17]

Doa khatam Quran (versi bahasa melayu:

Setakat ini sahaja tip yang mampu saya kongsikan. Moga bermanfaat untuk mendidik diri saya sendiri & sesiapa yang berhajat untuk challenge diri khatam Al Quran di tanah suci.

Jika kita mampu tonton/baca medsoc berjam2 sehari, kenapa tidak menatap Al Quran berjam2 juga?

Wallahu’alam

Fi khairin wa lutfin wa’afiah.

Love as always
💝Zan Aizan💝
Makkah Al Mukarramah

#traveloghaji1443h

#haji1443H

#haji2022

#dhuyufurrahman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s