Tip Bawa Duit Ke Tanah Suci Mekah

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum warahmatullah

Saya nak kongsikan tip bagi orang yang akan menunaikan haji ataupun umrah. Tip ini adalah sebagai peringatan kepada diri saya sendiri yang kerap lalai & kadang kala terbabas juga😔😔😔.

Bagi yang mampu & mempunyai wang extra, apabila datang ke tanah suci, janganlah sekadar menyediakan wang untuk keperluan makan atau membeli-belah. Bawalah duit kecil (5 atau 10 riyal) sebanyak mungkin setakat yang mampu. Peruntukkan siap-siap untuk bahagian sedekah supaya tak ter “over” budget.

Niatkan untuk bersedekah atau bayar dam kepada pekerja-pekerja di sekitar Masjidil haram. Bagi kaum hawa, perbanyakkanlah bersedekah terutamanya ketika uzur syarie kerana kita akan terhalang untuk melakukan ibadah solat, puasa, tawaf & sa’i (tidak boleh sa’i selagi tak tawaf walaupun blh masuk ke tempat sa’i ketika uzur).

Pekerja Sedang Menyusun Al Quran di Masjidil Haram

Kadang kala, semasa dalam ihram, kita tak perasan kita telah melanggar larangan-larangan dalam ihram contihnya terpotong/gigit kuku, rambut gugur akibat menggaru kepala & sebagainya.
Maka, hulurkan 5/10 riyal (jika sehelai rambut bersamaan dengan 10 riyal, lebih dari 3 helai, bayar dam 60 riyal atau puasa tiga hari atau beri makan enam orang miskin atau menyembelih seekor kambing. Jika rasa rambut gugur lebih dari 3 helai, maka bagilah 10riyal kepada 6 orang pekerja ataupun 5riyal kepada 12 orang pekerja.

Rujuk link ini utk penerangan lanjut mengenai dam:
https://muftiwp.gov.my/en/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-haji-korban-cat/4304-irsyad-al-fatwa-haji-dan-korban-siri-ke-38-adakah-dikenakan-dam-sekiranya-syak-rambut-gugur

Kaum hawa yang uzur syarie semasa di tanah suci, perbanyakkanlah bersedekah, berzikir & berselawat ke atas baginda Nabi saw. Tidak bermakna, apabila kita uzur, kita hanya berdiam diri di bilik hotel atau “tawaf” di mall sekitar Masjidil haram 🤭😬😄. Belilah biskut/kurma atau apa-apa makanan & edarkan kepada orang yang bersolat di dataran masjid.

Mereka Sentiasa Bersihkan Kawasan Air Zamzam

Baca di blog saya ini untuk amalan-amalan lain yang boleh dilakukan oleh wanita uzur syarie:
http://iamsaljuputih.blog/2020/09/15/amalan-wanita-ketika-haid-uzur-syarie/

Semoga amal ibadah kita menjadi ibadah yang sempurna & diterima Allah swt.

Walaupun Islm itu mudah tapi janganlah dipermudahkan.

Wallahualam

Fi khairin wa lutfin wa ‘afiah.

Love as always
💝Zan Aizan💝

#traverloghaji1443h

#haji1443H

#haji2022

#dhuyufurrahman

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s