RUANG SOLAT ORANG KURANG UPAYA (OKU) DI MASJIDIL HARAM & MASJID NABAWI

Assalamualaikum warahmatullah. Salam penuh kasih sayang dari bumi Madinah al Munawwarah. Sembah & salam ke atas Nabi saw.

Ketika menulis ini, al fakhirah Zan Aizan berada di bumi Madinah Al Munawwarah.

اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد

Tahukah kalian bahawa terdapat ruangan OKU di Masjidil Haram yang terletak di tingkat 1, dihadapan klinik kecemasan & berhampiran dengan pintu/gate 88.

Ruang Solat OKU, Tingkat 1. Masjidil Haram

Jika anda masuk menggunakan gate 91, naik escalator ke tingkat 1 & berjalan ke kiri. Saya percaya ruangan ini ada banyak juga di tempat lain. Bagi yang bermasalah kesihatan ataupun berjalan menggunakan tongkat, cubalah cari walaupun tiada kad OKU.

Alhamdulillah dikebanyakan masa, saya solat & i’tikaf diruangan ini. Disini sangat aman…saya rasa tenang duduk disini.

Klinik kecemasan dalam Masjidil Haram
Klinik kecemasan dalam Masjidil Haram

Ramai orang tak percaya saya ada kad OKU hehehe. Tak ada apa yang nak dibanggakan dengan kad tersebut, malahan ia sebagai reminder/alarm kepada diri saya sendiri bahawa “pergerakan saya terbatas!”. Saya tak boleh terrrr over buat itu ini, berjalan, berlari macam org lain walaupun sekali sekala saya berjalan laju ala2 nak excercise 😁😁😁. Polis yang menjaga tempat OKU pun confius macam mana saya boleh ada kad OKU bila saya tunjuk sebelum masuk😬.

Saya telah menulis disini, bagaimana saya boleh bergelar seorang OKU: http://iamsaljuputih.blog/2019/10/17/me-prolapsed-intervertebral-disc-pid/

Kad OKU yang sah dikeluarkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)

Bagi orang yang tak mempunyai kad OKU tapi menggunakan tongkat atau wheelchair, boleh solat di sini juga. Pembantunya pun boleh duduk bersama. Malahan ada juga ibu bersama bayi/anak kecil yang duduk disini.

Video gambaran ruang OKU di Masjidil Haram

Ruangan ini lebih tenang & kurang orang. Maklumlah….ia agak jauh dari kaabah. Ramai wanita prefer nak solat dibahagian hadapan sebab nak nampak kaabah walaupun OKU atau bertongkat. Dalam beribadah, orang perempuan kena tahu dimana kedudukan terbaiknya seorang wanita. Sesungguhnya, banyak perkara yang telah digariskan dalam Islam, bahawa kedudukan kaum hawa tak boleh disamakan dengan orang lelaki.

Dari Abu Hurairah, dia berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda:
“Sebaik-baik saf bagi lelaki adalah yang paling hadapan dan seburuk-buruknya adalah yang paling belakang. Sebaik-baik saf wanita adalah yang paling belakang dan seburuk-buruknya adalah yang paling hadapan.”
(Hadis Riwayat Muslim)

Air zamzam diletakkan tinggi supaya mudah bagi orang yang menggunakan wheelchair mengambil air

Sebagai info tambahan, di Masjid Nabawi juga ada disediakan tempat OKU. Jika anda masuk melalui pintu 25 (bahagian perempuan) atau mana-mana pintu, tempat OKU kebiasaannya berada disebelah kiri berhampiran dengan bahagian saf paling hadapan. Ada polis wanita yang bertugas di palang masuk. Ia lebih selesa untuk jemaah yang menggunakan wheelchair beserta dengan penemannya. In shaa Allah, mudah-mudahan Allah swt permudahkan segala urusan kita dalam beribadah.

Begitulah juga keadaannya jika ingin masuk ke Raudhah. Ada laluan khas untuk yang berkerusi roda. Ia mudah & beruntunglah bagi orang yang berkhidmat menolak kerusi roda tersebut. Boleh solat & berdoa di dalam raudah dengan tenang.

Ramai yang solat menggunakan kerusi
Alhamdulillah, tenang diruangan yang lapang

Okey…Setakat ini sahaja info untuk Orang Kurang Berupaya ketika di Haramain. Selamat beribadah secara berhemah & penuh ni’mah.

Fi khairin wa lutfin wa’afiah.

Laluan Wheelchair ke Raudhah

Love as always
💝Zan Aizan💝
Ahad, 7.8.2022
Madinah Al Munawwarah

#travelloghaji1443h

#haji1443H

#haji2022

#dhuyufurrahman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s