Tetamu di Taman Syurga

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Alhamdulillah selamat tiba ke rumahku syurgaku pada 11.8.2022 jam 2.30pm setelah 42 hari berada di bumi Haramain. Maka selesailah perjalanan haji kami suami isteri untuk tahun 1443H.

Walaupun sudah berada di tanah air, hati masih terkenang-kenang akan keindahan & kedamaian bumi haramain. Masakan tidak….terlalu banyak keajaiban yang Allah swt kurniakan sepanjang mengerjakan ibadah haji & umrah.

Antara memori indah yang terpahat di sanubari ialah ketika menziarahi makam Rasulullah saw & masuk ke taman syurga (raudhah) di Masjid Nabawi, Madinah al Munawwarah.

Subhanallah….ia seolah-olah satu mimpi indah yang sesiapa pun takkan ingin bangkit dari lenanya.

Ziarah Wada, Masjid Nabawi

Firman Allah SWT :

إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ شَاهِدًا وَمُبَشِّرًا وَنَذِيرًا
[Surah Al-Fath 8]

‎Terjemahan :
“Sesungguhnya Kami telah mengutusmu (wahai Muhammad) sebagai Rasul yang menjadi saksi, dan sebagai pembawa berita gembira (kepada orang-orang yang beriman), serta pemberi amaran (kepada orang-orang yang ingkar).”

Aku mengenang bagaimana aku & adik sepupu ku, “Wee” yang bersusah payah untuk masuk ke raudhah.

Jumaat, 7 Muharam 1444H/5 Ogos 2022

Kami tiba di Madinah dari Kota Mekah al Mukarramah.

Sabtu 8 Muharam 1444H/6 Ogos 2022

Aku gagal menempah slot dalam aplikasi EATMARNA walaupun telah mencuba berkali-kali sejak tiba di Kota Madinah. Pelbagai cara & meminta pertolongan dari ramai orang telah ku cuba tetapi tetap gagal.

Hati kecil berdetik, in shaa Allah jika Allah swt izinkan tentu ada keajaiban yang akan berlaku & aku pasti dapat menziarahi Rasulullah saw. Semangat berkobar-kobar sejak berada di Kota Mekah lagi. Setiap pusingan tawaf sunat ku, aku khususkan doa agar dapat masuk ke Raudhah dengan tenang & mudah.

Persediaan untuk menziarahi Baginda Rasulullah saw telah ku usahakan. Bayangkan….jika kita ingin menghadap sultan atau menghadiri temuduga kerja, kita akan membuat persiapan dari segi mental, fizikal & pakaian. Maka, jika ingin menziarahi Rasulullah saw kita perlukan persiapan dengan memperbanyakkan selawat. Antara selawat yang mudah dibaca ialah Selawat Jibril. Bacalah 1000-5000 kali sehari atau semampunya.

Selawat Tafrijiyyah & Selawat Fatih juga adalah baik untuk diamalkan kerana salah satu fadhilatnya ialah dikurniakan rezeki yang melimpah ruah & dipermudahkan urusan, in shaa Allah. Selama berada di Mekah lebih kurang 30-35 hari, jika kita membaca Selawat Tafrijiyyah sebanyak 140x/hari, maka kita mampu mengumpul bacaan sebanyak 4444x yang mana, fadhilatnya ialah Allah swt makbulkan hajat kita. Semuanya dengan izin Allah swt, tabarakallah 🤲🏻🤲🏻🤲🏻.

Namun, pada malam kedua di kota Madinah aku masih gagal untuk booked slot di Eatmarna. Lalu aku bertekad untuk mencuba nasib. Kerinduan kepada Rasulullah saw yang tak dapat dibendung membuatkan aku ingin mencuba nasib ke raudhah. Bermacam-macam cara & nasihat ku dengar dari pelbagai jemaah sama ada dari Malaysia atau Indonesia.

Oleh kerana adik sepupu ku telah berjaya menempah slot, aku beranikan diri menuju raudhah bersamanya seusai solat isyak.

“Kita nak masuk ikut pintu mana ni, K Zan?” Tanya Wee.

“Tadi polis kata kalau tak daftar Eatmarna, masuk ikut pintu 32” Jawabku

Kami berjalan keluar dari pintu 25 seusai solat isyak. Kami melihat ramai orang menuju ke pintu 37. Apabila menghampiri pintu 32, kami lihat tidak ramai orang yang memasuki pintu tersebut. Lalu kami mengubah haluan. Kami masuk melalui pintu 32.

“Ibu! Ibu! Duduk! ” Jerit puan polis.

Kami akur. Duduk menunggu giliran masuk ke raudhah. Sempat solat 2 rakaat di tempat menunggu. Ku lihat ada beberapa orang polis lelaki berlegar-legar di situ.

Apabila tali rentang dibuka, masing- masing berlari menuju raudhah. Ada yang merempuh. Malahan ada yang jatuh berguling-guling & dipijak oleh wanita-wanita gagah yang berlari. Kecut juga perut kami berdua. Patutlah polis lelaki ditempatkan di situ….

“K Zan…macam mana ni? Wee takut abang An (suami ku) marah kalau tahu K zan berlari” Rayu adik sepupu ku sambil berseloroh. Betapa concern nya beliau terhadapku. Sebenarnya aku boleh berlari-lari anak walaupun beberapa skru terpahat di tulang belakang ku😆.

“Takpe…kita tak perlu berlari. Kita berjalan je. Teruskan berselawat.” Jawabku, cuba menenangkan Wee.

Kami melihat bagaimana manusia seolah-olah hilang pertimbangan diri. Bertempiaran merempuh sesama sendiri. Tidak kisah akan aurat masing-masing yang sudah mulai tertanggal tudung & selendangnya…Allahuakhbar 😢

“Wee…kita jangan lari. Biarkan diaorang berlari. In shaa Allah kita akan dapat masuk raudhah” Jawabku.

Ku lihat Wee meneruskan zikrullah & doa2nya. Moga-moga Allah swt makbulkan segala doa adindaku itu.

Sesungguhnya, dugaan apabila berada di raudhah agak mencabar. Bersesak-sesak & agak sukar mendapatkan ruang untuk bersolat. Di tolak ke kiri, di tolak ke kanan & sebagainya.

Firman Allah SWT :

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ حَتَّىٰ نَعْلَمَ الْمُجَاهِدِينَ مِنْكُمْ وَالصَّابِرِينَ وَنَبْلُوَ أَخْبَارَكُمْ
[Surat Muhammad 31]

‎Terjemahan:
“Dan demi sesungguhnya! Kami tetap menguji kamu sehingga ternyata pengetahuan Kami tentang adanya orang-orang yang berjuang dari kalangan kamu dan orang-orang yang sabar; dan (sehingga) Kami dapat mengesahkan berita-berita tentang keadaan kamu.”

Setelah memberi salam kepada Rasulullah saw & para sahabat aku berpusing-pusing memerhatikan tiang-tiang mustajab doa & mimbar Rasulullah saw. Kami solat & berdoa dalam keadaan sesak & berasak-asak. Malahan ada wanita yang tidak mahu berganjak walaupun disuruh berkali-kali oleh jemaah lain.

Semuanya adalah ujian rohani. Bagaimana kita mengawal emosi & mujahadah untuk mendapatkan raudhah. Segera ingatan ku terbayang saat aku ke raudhah bersama anak kecil ku pada tahun 2007. Boleh baca kisahnya disini: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2072629109423954&id=100000306566286

Malangnya aku tidak dapat melihat mimbar Rasulullah saw (ia disebalik canvas) & tiang-tiang utama yang telah diterangkan oleh pembimbing kami, Habib Naqjamuddin Al Khered. Maka, untuk kepastian, aku melakukan video call kepada suami ku. Ku perlihatkan keadaan raudhah yang kami masuk. Ternyata, kami tidak berada dibahagian asal raudhah iaitu dari makam Rasulullah saw ke mimbar Baginda saw.

Bahagian Raudah Ketika Masuk Melalui Pintu 32

Ternyata itu bukanlah bahagian raudhah yang utama. Hanya sedikit sahaja bahagian yang merupakan bahagian raudhah, iaitu dibahagaian hujung, depan disebelah kiri (hadapan mimbar). Manakala bahagian lain adalah bahagian tambahan ketika zaman pemerintahan Umar bin Khattab, kemudian ke khalifah Usman, pemerintahan Bani Umayyah, Abbasiah, hingga masa kekhalifahan Usmani dan era Arab Saudi. Ketika kunjungan kami ke raudhah, bahagian wanita adalah dari belakang makam Baginda Rasul saw.

Dalam masa yang sama, Wee meninjau-ninjau disebalik canvas penghadang di sekeliling raudhah.

“Kak Zan! Tengok ni! Tengok ni! Ada orang solat disebelah sana! Kat sanalah raudhah!” Jerit Wee sambil menunjukkan disebalik canvas tersebut.

Aku yang baru selesai VC dengan suamiku segera ke arahnya. Terima kasih encik suami yang turut mengesahkan bahawa kami tidak berada dalam kawasan raudhah asal.

“Wee, jom keluar. Ini bukan raudhah yang sebenar.”

Kami menuju ke arah seorang polis wanita yang menjaga canvas tersebut.

“Is that raudhah?” Soal ku

“ Yes” Jawabnya ringkas.

“But you must use permit (EATMARNA). Go to door 37. Faster! The door will be closed at 11.00pm” Kata puan polis

Sekilas aku mengerling jam di tangan. 10.37 pm! Aku & Wee berlari anak/mak/pak bagai untuk ke pintu 37😬😬🫢🫢. Lari dan lari dan lari! Tiba-tiba….

“Eh! Mana Wee??” Aku terhenti apabila adik sepupu hilang dari pandangan. Aku berpatah balik.

“Ya Allah…Wee!” Ku lihat Wee berhenti untuk minum air. Sempat pula dia berhenti minum. Dahaga katanya😄😄😄 Aduhai..adindaku!

Diringkaskan cerita, kami tiba di pintu 37. Aku berjaya memaparkan screen EATMARNA di HP untuk masuk. Aku hanya mampu berdoa…jika Allah swt izin, maka aku akan dapat masuk. Jika Allah swt tak izin, maka aku akan lepaskan Wee masuk sendirian.

Tiang Aisyah jika masuk melalui pintu 37

“Hasbunallah wanikmal wakil nikmal maula wanikman nasir”
“Cukuplah Allah sebagai tempat diri bagi kami, sebaik-baiknya pelindung dan sebaik-baiknya penolong kami.”

“Masuk!” Kata puan polis. Ma shaa Allah…lega sekali apabila pagar/penghadang dibuka. Namun sekali lagi kami di uji.

Sebaik sahaja aku melangkah masuk, pagar/penghadang di tutup.

“Wee!” Jeritku apabila melihat adik sepupu ku tak dibenarkan masuk. Beliau masih di luar penghadang. Sebelumnya, kami telah berpecah barisan & hanya barisan ku yang dibenarkan masuk, manakala Wee masih di luar.

Allahuakhbar!

“Let her in! She’s my sister!” Jeritku kepada polis yang menjaga.

“No! You go 1st” Jerit puan polis.

“No! I can’t leave my her! She’s my sister! My sister!” Ulang ku. Air mata dah start jatuh huhu.

Akhirnya polis menahanku di situ & mengarahkan aku menunggu sehingga kumpulan Wee dilepaskan masuk. Berdebar rasanya hati ku.

Subhanallah…
Aku membayangkan, begitulah keadaannya di akhirat nanti. Jika kita tak kelihatan di pintu syurga, sahabat manakah yang akan mencari kita di neraka & berkata “Dia sahabatku, dulu kami pernah hadir dalam majlis ilmu, dulu kami pernah berzikir bersama-sama, maka izinlah dia ke syurga bersama ku” huwaaaaa 😭😭😭😭

Maka carilah sahabat yang akan membantu kita ke syurga kerana diri kita sangat kurang amalnya, dan begitu banyak dosanya. Mudah2han kita akan ke syurga bersama-sama orang yang kita sayang.

Alhamdulillah akhirnya kami dapat masuk ke raudhah.

Ma shaa Allah…hampir 1/2 jam di raudhah. Aku menggunakan setiap saat yang ada agar Taman Syurga itu menjadi saksi kehadiran kami di akhirat kelak. Maka, seusai berdoa sempatlah aku melafazkan Selawat Jibril, Selawat Tafrijiyyah, Selawat Fatih, Selawat Aliyyil Qadri, Selawat Adrikni & Selawat Adzimiyyah. (Sesiapa yang ingin mendapatkan selawat-selawat ini, boleh join Link Telegram himpunan zikir/selawat harian Aizan Collections Channel: https://t.me/+Vr1ab1ztEFFlZDRl)

Pada jam 12.00 malam, kami keluar dari raudhah dengan linangan air mata kesyukuran. Masing2 tersenyum, ketawa dengan deraian air mata kesyukuran. Tq Allah💝.

Bahagian Raudhah melalui pintu 37

Fasobrun Jamil Innallah hama’ana….
Bersabar itu indah & pasti diganjarkan sesuatu yang indah oleh Allah swt.

Pada hari ahad 7 Ogos 2022, apabila dimaklumkan oleh pihak agensi, Wira Saujana Travel & Tours bahawa kami mendapat slot (tasreh) untuk masuk ke raudah pada hari Isnin 10 Muharam 1444H/8 Ogos 2022 selepas subuh, aku melonjak riang.

Subhanallah….

‎اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سيدنا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سيدنا مُحَمَّد

10 Muharam 1444H/8 Ogos 2022

Seusai solat subuh, kami berkumpul dihadapan pintu 25. Sama-sama memberi ruang kepada sahabat-sahabat yang ingin memperbaharui wuduk. Ramai yang berpuasa sunat sempena hari Asyura. Begitu juga dengan diri ku.

Kira-kira jam 5.30am kami berjalan menuju ke pintu 37. Alhamdulillah tiada masalah untuk masuk kerana telah ada senarai nama yang disediakan.

Beratur untuk masuk melalui pintu 37 (video ihsan dari jemaah WSTT)

“Ya Allah, Wee! Raudah kosong! Wee!!!!” Air mata mengalir laju saat aku menjerit memanggil adik sepupu yang hanya berdiri beberapa cm dibelakangku. Kami menangis lagi😭😭😭.

Teruja!
Sebak!
Sedih!
Gembira!
Semua perasaan bercampur-baur tatkala aku berdiri di hadapan raudhah yang didalamnya hanya ada beberapa orang polis wanita.

“Masuk…masuk…Ibu masuk” Dipersilakan oleh puan polis dengan lembut & penuh sopan.

Allah….Allah…Allah….

Aku terpinga-pinga.
Adakah ini mimpi?
Adakah aku orang pertama melangkah masuk ke raudhah pagi ini?
Pagi yang indah, pada hari Asyura yang dimuliakan oleh Baginda Nabi saw.
Raudhah kosong. Hanya beberapa orang polis yang berada di situ.
Dibelakang ku ada 44 orang jemaah yang akan turut masuk.
Ma shaa Allah!
Allahuakhbar!
Air mata terus mengalir deras. Tidak lagi aku menyekanya…biarlah! Biarkan ia mengalir😭. Menangislah! Menangislah wahai insan yang terpilih sebegini rupa untuk menziarahi Rasulullah saw. Aku melangkah masuk dengan derian air mata.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سيدنا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سيدنا مُحَمَّد

Aku Melangkab masuk pada pagi 10 Muharam 1444H

“Assalaamu alaika ayyuhan Nabiyyu wa rahmatullaahi wa barakaatuhu, wa sallallaahu alaika wa ala aalika wa ashaabika”

“Ucapan salam keatas kamu, Ya Nabi dengan Rahmat dan Berkat Allah, dan moga Allah merahmati kamu , keluarga kamu dan sahabat kamu”

Dan seterusnya memberi salam kepada Saidina Abu Bakar Asshidiq dan Saidina Umar Al Khattab.

Kemudian, kami bersolat 2 rakaat mengikut saf yang disusun oleh puan polis. Selesai solat, aku bangkit menuju ke tiang Saidatina Aisyah ra & bersolat & berdoa di situ, yang mana ia adalah tempat mustajab doa. Berdoa bersungguh-sungguh sehingga diarah keluar oleh puan polis. Waktu yang diperuntukkan untuk setiap orang hanyalah 7 minit.

Makam Rasulullah saw

Alhamdulillah semua jemaah memberikan kerjasama yang baik untuk solat & berdoa bergilir-gilir di tiang Saidatina Aisyah ra. Ma shaa Allah…Hanya group kami di situ. Tiada orang lain selain puan polis. Betapa indahnya! Semoga semua doa diaminkan oleh para malaikat & diperkenankan oleh Allah swt. Tahniah semua wanita solehah Wira Saujana yang dipermudahkan Allah swt untuk bersama-sama ke Taman Syurga.

Tiang Aishah (sumber google)

Subhanallah….Tak tergambar kegembiraan itu.

Jika air mata itu mampu ku tadah, nescaya ia melebihi air di kolam renang Pusat Akuatik Nasional, Kuala Lumpur. Begitulah umpamanya kesayuan hati tanda syukur dengan anugerah dari yang Esa ketika dijemput menziarahi Rasulullah saw.

Jika begini perasaan ketika di dunia, dijemput seumpama VVIP untuk menziarahi Nabi saw yang terlalu cintakan umatnya, bagaimanakah pula perasaannya apabila mendapat syafaat dari baginda & seterusnya bersama-sama baginda di syurga nanti?

Allahuakhbar 😭😭😭

Sungguh!
Perasaan itu luar biasa!
Jantung berdebar kencang!
Sesak rasa di dada!
Seolah-olah seorang kekasih yang menatap wajah kekasih yang dirinduinya setelah sekian lama terpisah.

Subhanallah walhamdulillah walaa illa haillallah Allahuakhbar

Segala yang terbaik sememangnya dari Allah swt. Tiada yang lebih baik daripada ini.

Malu rasanya diri ini kerana amalku masih nipis, selawatku masih kurang & hatiku belum benar-benar suluk. Ya Allah…bimbinglah aku agar menjadi hamba Mu yang mampu menambah iman & amal🤲🏻.

Jemaah Wira Saujana Travels & Tours S/B (KT47B) yang masuk Raudhah pada 10 Muharam 1444H & kleuar di pintu 39

Doa:

“Alhamdulillahi rabbil’aalamiin, wash-sholaatu wassalaamu ‘ala isyrofil anbiyaa i walmursaliin, wa’alaa alihi washohbihii ajma’iin

Ya Allah Ya Bari’, Yang Maha Pembuat, Maha Merancang, Maha Menjadikan.

Kami memohon, terimalah segala doa & amal ibadah kami. Pertemukan kami di syurga bersama Rasulullah saw, keluarga & sahabat handai kami.

Jadikanlah kami orang yang istiqomah dengan amal ibadah, zikrullah & sentiasa berselawat ke atas baginda Nabi saw.

Bantulah kami untuk sentiasa mengajak seluruh ahli keluarga/sahabat handai kami ke jalan dakwah seperti Baginda Nabi saw. Cekalkan hati kami di jalan yang Engkau redhoi.

Bantu kami agar sentiasa beriman & bertaqwa kepada Mu serta mencintai Nabi Muhammad saw.

Bantu kami, Ya Allah! Jangan kau pesongkan hati kami & semoga kami mendapat haji yang mabrur.

Jemputlah kami ke tanah suci Mu lagi.

رَبّنَا اَفْرغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَثَبّتْ اَقْـدَامَنَا
رَبّنَا آتِنَا فِى لدّنْيا حَسَنَة وَفِى الاَخِرَة حَسَنة وَقِنأ عَذَابً النّار
سُبحَان رَبّكَ رَبّ العِزّةِ عَمّا يَصِفُوْنَ وَسَلاَمٌ على الْمُرْسَليْن والْحَمْدُ لِلهِ رَبّ الْعَالَمِيْن

(“Ya Allah, curahkanlah kesabaran atas kami, dan teguhkanlah pendirian kami terhadap cubaan dan kebenaran. Ya Allah, berkahilah semua ilmu yang kami dapat selama kegiatan ini, sehingga kami dapat mengamalkan setelah kami kembali dan kerumah masing-masing. Sehingga kami mampu menjadi suri tauladan dalam keluarga, masyarakat, bangsa dan negara.”)

Setakat ini sahaja yang dapat aku kongsikan pengalaman masuk ke Raudhah pada hari Asyura, 10 Muharam 1444H. Semoga ini bukan ziarah terakhir untuk ku & semua jemaah haji tahun ini.

Bahagian Raudhah jika masuk melalui pintu 37 (8.8.2022)

Semoga semua tarbiah dari Allah swt ini mampu menjadikan aku seorang yang lebih bersyukur & berusaha menambah amal ibadah ku.

Bersama-samalah kita perbanyakkan selawat dalam kehidupan harian kita. Jika Rasulullah saw merindui umatnya sebelum kita lahir, maka kenapa tidak kita merindui Baginda Nabi saw? Renungkan…& muhasabah diri.

Semoga kita sentiasa dalam rahmat & kasih sayang Allah swt🤲🏻

Selamat Menonton💝

Wallahu’alam

Amalkan membaca Selawat Jibril setiap hari

Fi khairin wa lutfin wa’afiah

Love as always:
💝Zan Aizan💝
Rabu, 19 Muharam 1444H/17 Ogos 2022

#Penulis

#PenulisEbook

#PencatatNotaKuliah

#SeniorAdvisorMSGA

#AseanEbookAmbassadorMSGA

Advertisement

3 thoughts on “Tetamu di Taman Syurga

  1. Pingback: Raudhah (Taman Syurga) | I Am Salju Putih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s