Ibundaku Skizofrenia (part 5)

MELEPASKAN & MEMBERI RUANG

Assalamualaikum warahmatullah

Kali ini sharing ku adalah bagaimana melepaskan & memberi ruang kepada ibuku agar dapat mengurangkan kegelisahan.

Kelmarin (Selasa, 28 Mac 2023), seusai tadarus di Dewan Kuliah Muafakat Ta’lim Pahang (MTP), kami terus menuju ke sekolah anakku untuk menjemputnya pulang. Si anak yang berusia 11 tahun balik dari sekolah jam 1 tengah hari. Namun, dek kerana dia tidak mempunyai kawan di kawasan kejiranan kami, maka si anak akan meminta izin untuk balik lewat sedikit agar beliau ada masa untuk bermain chess bersama kawan- kawan di sekolah.

Sudah menjadi kebiasaan bagiku untuk menjemputnya pulang lewat 1/2 jam atau 45 minit selepas waktu persekolahan.

Maka, pada hari tersebut, kami tiba di sekolah sekitar jam 1.30 tengah hari, Kebiasaannya aku menunggu 10-15 minit di dalam kereta sambil menghabiskan zikir-zikir harian. Bagiku, itulah moment penting untuk aku merehatkan diri setelah bekerja atau menyelesaikan pelbagi urusan dari pagi ke tengah hari.

Tetapi mak tak boleh menunggu. Setelah 5 minit berlalu, mak resah gelisah di dalam kereta. Berkali-kali memerhati satu-persatu kanak-kanak yang melangkah keluar dari pagar sekolah. Walaupun sudah diberitahu bahawa anakku akan keluar lewat sedikit, tapi mak tak boleh sabar. Sekejap keluar dari kereta & sekejap lagi masuk semula ke dalam kereta.

Setelah hampir 10 minit berlalu, akhirnya mak berjalan masuk ke kawasan sekolah. Aku lepaskan sahaja beliau agar beliau rasa puas hati.

Seketika kemudian, anakku datang ke kereta & memberitahu bahawa dia masih belum selesai bermain chess. Maklumlah, main chess memerlukan masa yang agak lama untuk menghabiskan satu set permainan. Aku menyarankan agar dia memberitahu sendiri kepada neneknya, agar neneknya menunggu beberapa minit lagi.

Setelah itulah, baharulah mak datang semula ke kereta & menunggu dengan tenang di dalam kereta.

Begitulah….apabila berada dalam situasi begini, kita boleh memberi ruang & melepaskan pesakit skizo mencari kebenaran akan kata-kata kita jika mereka tidak percaya kepada kita. Jangan paksa pesakit untuk terus menunggu & bersabar kerana mereka tidak boleh berada dalam keadaan tenang.

Bagi sesetengah orang (care taker), mereka akan rasa rimas (annoying) dalam melayan kerenah pesakit yang berterusan bertanya/mengomel dengan soalan-soalan yang sama berulang kali. Contohnya, mak asyik bertanya “Lambat lagi ke…?” atau “ Mana Ahmad ni…” ataupun “Laaa bukan Ahmad yang keluar (dari pagar sekolah), anak orang lain. Mana Ahmad?” dan sebagainya berulang-ulang kali.

Oleh sebab itulah, kita sebagai penjaga pesakit perlu mempertingkatkan tahap kesabaran. Semua ini adalah ujian kepada keimanan & kesabaran kita. Ujian yang lebih besar adalah kepada orang sihat yang menjaga pesakit.

Sebagai orang Islam, cara untuk meningkatkan kesabaran ialah dengan amalan zikir & selawat harian. Zikir boleh menenangkan hati. Jika kita fokus berzikir, kita tak perlu menjawab setiap pertanyaan pesakit. Bukan bermaksud untuk mengabaikan mereka, tetapi untuk mengelakkan kita menjadi marah & stress. Pesakit skizo akan tetap bertanya/mengomel berterusan tanpa memikirkan perasaan penjaga, kerana minda mereka tidak dapat di kawal.

Antara zikir harian yang aku amalkan ialah membaca “Selawat Tafrijiyyah” ataupun “Ya Latif” sebanyak 33,333 kali. Zikir Ya Latif ini boleh dihabiskan dalam masa 1 hari atau beberapa hari bergantung kepada kemampuan kita membacanya. Zikir ini telah diijazahkan oleh Ummi Zaitun (Balu kepada Habib Mohsin Al Attas, Batu Pahat) kepada Ustazah Sharifah Hafsah ketika kami Rehlah Ibadah ke Surabaya pada tahun 2022 & kemudiannya diijazahkan kepadaku oleh Ustazah Sharifah Hafsah.

Bacaan zikir Ya Latif 33,333 kali

Antara kelebihan zikir ini ialah ia mampu melembutkan hati kita, hati ahli keluarga (dengan niat & doa kita), memudahkan urusan harian, dengan izin Allah akan termakbul segala apa yang kita hajati & ganjaran/rezeki yang Allah swt kurniakan tanpa disangka-sangka. Ada pelbagai lagi kelebihan yang tak dapat nak disebutkan di sini. Boleh diamalkan & rasakan sendiri fadilhatnya setelah mengamalkannya.

Itulah antara cara aku menenangkan diri dalam melayan kerenah ibu. Diam & berzikir. Jangan banyak menjawab kata-kata ibu kerana ia boleh menegangkan situasi.

Berbalik kepada kisah mak tadi…akhirnya mak lega apabila anakku selesai main chess & kami pulang ke rumah. Sepanjang perjalanan ke rumah, mak tetap mengomel/komplen & anakku hanya mendiamkan diri. Alhamdulillah semua anak-anakku telah faham akan keadaan neneknya.

Buat sahabat yang menjaga ibu bapa yang sakit, bersabarlah dalam zikrullah. Sabar itu indah, di akhirnya Allah swt pasti memberikan ganjaran yang baik kepada orang yang sabar. Fasobrun Jamil.

Salam sayang dari ku. In shaa Allah kita berjumpa lagi dalam sharing yang lain, part 6.

Fi khairin wa lutfin wa’afiah

Love as always 💝Zan Aizan💝 (Khamis, 8 Ramadhan 1444H/30 Mac 2023)

#AizanCollections

#Asianebookambassador

#Ebooksenioradvisor

#pencatatnotakuliah

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s