Europe Trip 2019

Assalamualaikum Warrahmatullah….

๐Ÿ‘‰Ingin melancong sendiri tanpa travel agent?

๐Ÿ‘‰Suka adventure?

๐Ÿ‘‰ Tak kisah dengan public transport?

If your answer is yes…..then you can follow my trip๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡.

Disini saya kongsikan pengalaman saya dalam trip yang dirancang sendiri oleh my adventures cousin Wan Ahmad Taufik, di top up sedikit ilmu oleh my lovely experienced husband, Mr. Syed Bo & di sokong serta dibantu oleh our crew members yang lain. Its a team work planning.

Syukur alhamdulillah….this year is our 18th wedding aniversary & it will be on 6 May. Kebetulan pula 6 Mei 2019 bersamaan dengan 1 Ramadhan 1440H, So…we decided to go for our 100++ honeymoon before that date. Sebenarnya kami telah ke UK & Paris pada tahun 2005 & ingin mengulang kenangan di tempat2 yang pernah kami lawati 14 yrs ago.

๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

We have travel a lots….together mengharungi susah payah, suka duka dan pelbagai rencah kehidupan berumahtangga. So….this time walaupun keadaan kesihatan saya kurang memuaskan, my lovely husband was still willing to bring me along. For sure….saya perlu membawa semua keperluan ubat2tan & mendapatkan advice doktor terlebih dahulu.

Kami telah memulakan perjalanan ke Europe pada 11 April 2019 dan berakhir pada 22 April 2019. By 23hb, kami tiba ke Malaysia.

Perjalanan kali ini agak berbeza kerana kami akan berjemaah bersama2 ibu & bapa saudara serta anak2 & menantu mereka, dan kami bertemu di Kota London. Rancangan perjalanan kami ialah London-Manchester-pulang semula ke London-Paris-Beauvais-Bergamo-Milan-Switzerland-Venice-Pulang semula ke Milan-pulang ke Malaysia. Manakala family ibu & bapa saudara kami akan meneruskan perjalanan ke Florence & Rome sebelum mereka pulang ke tanah air.

How do we do that?

Ada yang bertanya bagaimana kami boleh travel to too many places within that short time?๐Ÿค”๐Ÿ˜‡

Yes….for those yang really love to travel dengan penuh adventure, you may try this. Jika membaca post saya yang sebelum ini, we used to travel like this. We use all the public transports, move around with our large luggage, shift to many different types of accomodations & enjoy everything we experienced. Apa yang penting, kerjasama & kesefahaman each other.

But…untuk yang prefer to relax, you are advise to use the travel agency.

Before travelling……

~ Perbincangan yang rapi few months before with everyone involved. We were 9 of us in this trip.

~ Cari flight yang paling murah & bersesuaian dengan cara travelling agar tidak membuang masa dengan hanya menunggu di satu2 tempat.

~ Carian penginapan dengan selesa & kemudahan yang ada di sekitar tempat tinggal.

~ Tahu keadaan cuaca di setiap negara yang hendak di lawati. Bawa pakaian yang bersesuaian, supplement seperti vitamin C, ubat2tan & lotion pelembab.

~ Research cara penggunaan semua public transport disetiap negara. Buat perbandingan harga agar tidak membazir. Install apps yang perlu contohnya Uber Apps, google maps, waktu solat, arah kiblat dll. Jika menyewa kereta, must bring your Malaysian driving license too, besides mendapatkan lesen antarabangsa di JPJ.

~ Ketahui setiap jenis mata wang yang perlu di bawa. Setiap negara menggunakan mata wang yang berbeza2. Untuk lebih memudahkan urusan, activate your credit card.

Ataupun register BigPay di bagi yang tidak mempunyai credit card. Bigpay ini merupakan kad yang anda boleh guna untuk membeli belah ataupun semua jenis public transport. Install bigpay apps di appstore & follow the instructions.

~ Bekalan makanan agar boleh berjimat. Jika menyewa homestay, anda boleh memasak. Jika tinggal di hotel, mee segera & biskut tawar amatlah menyelerakan๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

Okey…..lets start our journeyโœˆโœˆโœˆ

Jangan lupa baca doa:

ุจูุณู’ู…ู ุงู„ู„ู‡ู ุชูŽูˆูŽูƒู‘ูŽู„ู’ุชู ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ู„ู‡ูุŒ ู„ูŽุง ุญูŽูˆู’ู„ูŽ ูˆูŽู„ูŽุง ู‚ููˆู‘ูŽุฉูŽ ุฅูู„ู‘ูŽุง ุจูุงู„ู„ู‡ู

“Dengan nama Allah, aku bertawakkal kepada Allah. Tiada daya dan kekuatan kecuali dengan Allah.โ€

๐Ÿ”ดDay 1 ~ Khamis 11.4.2019๐Ÿ”ด

~ 7.30pm from KLIA to London.

~ We were travelling by Saudi Air, Transit at Jeddah & move forward to Heathrow Airport, London. We choose Saudi Air kerana pada masa tersebut syarikat penerbangan tersebut menawarkan harga yang berpatutan & consider paling murah berbanding dengan syarikat penerbangan yang lain.

Kami berfalsafah: Jika ingin melancong dengan cara yang murah & save budget, janganlah sampai menyiksakan atau membuatkan kita hilang kenikmatan melancong.

Alhamdulillah…dengan kondisi tulang belakang saya yang belum sembuh sepenuhnya, kami bersyukur mendapat tempat duduk bersebelahan dengan tempat solat. Ada masa & ketika, saya dapat berbaring di situ sekejap.

Ruang solat di dalam flight Saudi Air

~ Tiba di London sekitar jam 6.20am waktu UK on 12 April 2019 due to perbezaan waktu walaupun telah menempuhi perjalanan lebih kurang 17 jam termasuk transit.

~ 1st thing, at the airport, dapatkan sim card which we can use diseluruh Europe. I had chosen Vodafone.

~ Terus ke bilik sewa by using Uber. Kami menyewa sebuah bilik di kediaman pelajar Malaysia yang telah berkeluarga. Ramai pelajar yang terpaksa membuat bilik sewa bagi menampung kehidupan mereka di perantauan. Anda boleh search in internet. Rumah terletak di Hammersmith, 15 minute to Hyde Park by train. Harga ยฃ120 for 3 nights.

~ Menikmati kota london dengan bergerak menggunakan bas & underground train. Kebetulannya penduduk di London akan menyambut Hari Easter, its a school break & they are having sales at their outlets.

~ Kami berjalan2 disepanjang Camden Street. Banyak outlets & souvenir di situ. Use the underground train from the city of London.

~ Late in evening, we came back to the city & Solat di Malaysia Hall, London.

~ Makan malam di Restoran Melur. Restoran ini agak terkenal kerana ia milik rakyat Malaysia & menyajikan pelbagai jenis makanan melayu.

~ Suhu….below 10ยฐ celcius. Freezing๐Ÿค’

๐Ÿ”ดDay 2 ~ Jumaat 12 April 2019๐Ÿ”ด

~ Awal pagi bergerak ke Manchester

~ Kami menyewa kereta ke Manchester. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 3 jam ke Manchester.

~ Lunch di Al Taiba Bukhari di area United Halal Centre. Solat pula di Cafe Nur Muhammad salah sebuah restoran cawangan Al Ikhwan.

~ Ke stadium Manchester. Suami & sepupunya menikmati football match that night. Manchester vs westham. I was told, Manchester won the game.

~ I was tired…so I checked in hotel while the rest of the family members went for shopping. Overnight di The Victoria Hotel, Oldham Chadderton.

๐Ÿ”ด Day 3 ~ Sabtu 13 April 2019๐Ÿ”ด

~ Checked out from the hotel & berjalan di sekitar Manchester.

~ Sempat ke Stadium Liverpool & buy some souvenirs.

~ Drive back to London

~ Shopping at Cheshire Oaks Designer Outlet. Sales! Sales! Banyak branded outlet di sini. Orang pun ramai. Barang2 berjenama seperti Gucci, Burberry, Polo, Coach dan lain2 memang jauh lebih murah dari di Malaysia. Terasa nak ber bizz la pulak๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ But….Window shopping je lah….

Grab a hand bag is good enough for me๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€. Unfortunately, I’m not a shopaholic.

~ On the way back singgah berswafoto di Oldham Shewsbury, ladang bunga Colza, solat & makan kebab….Jangan risau, there are so many halal restaurant in UK. What you need is…tanya pakcik google.

๐Ÿ”ดDay 5 ~ Isnin 15 April 2019๐Ÿ”ด

~ Berjalan2 lagi di sekitar kota London yang gah.

~ Kereta dah dipulangkan semalam, so today we move by bus & underground train.

~ Antara tempat2 yang sempat kami singgah ialah came back to Edgware Road which was visited 14 years ago, Trafalgar Square, King Cross, Oxford Circus & window shopping lagi ke Primark & Harrods.

๐Ÿ”ดDay 6 ~ Selasa 16 April 2019๐Ÿ”ด

~ Paris….here we come!

~ Check out homestay, chartered an uber to transport our luggage & some of us, while the rest were using train to the Eurostar terminal.

~ Naik Eurostar dari London ke Paris. Cost about ยฃ55-ยฃ60. Eurostar merupakan train terpantas yang hanya mengambil masa 2 jam 30 minit le Paris.

~ Check in Ibis Budget Hotel in Paris.

~ Naik bas je dari eurostar station ke hotel. Melewati Indian Centre di Paris & menghadapi jalan yang jem…haha merasa jugak jem di Paris๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

~ The special part was, kami memenuhi undangan makan malam di kediaman rasmi Duta Besar Malaysia di Paris, TYT Dato’ Dr. Azfar Mohamad Mustafar. Alhamdulillah….layanan mereka sekeluarga….Masyaallah, terlalu mesra. Dengan hidangan nasi kerabu yang nyummi๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

~ Naik train ke Eiffel Tower at night!

Lovely๐Ÿ˜

๐Ÿ”ด Day 7 ~ Rabu 17 April 2019๐Ÿ”ด

~ Memulakan sigh seeing di Paris dengan menapak ke area Notre Dame yang baru terbakar sehari sebelum kedatangan kami. So…tiada rezeki utk melawat ke situ kali ini. Nasib baik dah ada kenangan di situ during our visit in 2005. Kemudian berjalan disepanjang sungai Parc Rives, The Champs-Elysees & singgahlah mana2 outlets yg kami jumpa di sepanjang jalan.

~ Louvre Museum…tak banyak perubahan. Kami pun mengimbau sejarah romantik lagi๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ.

~Again, kami ke Eiffel Tower semula.

๐Ÿ”ด Day 8 ~ Khamis 18 April 2019๐Ÿ”ด

~ Kami berpindah lagi. Kali ini menuju ke Italy pula. Dengan beg yang melebihi jumlah orang, we need to charter an uber lagi untuk ke stesen keretapi. Manakala, yang muda & gagah akan ke stesen dengan menaiki underground train.

~ By using train, kami tiba ke Beauvais. Perjalanan mengambil masa lebih kurang sejam lebih untuk sampai ke Beauvais. Tujuan bermalam di Beauvais ialah, untuk memudahkan kami menaiki kapal terbang ke Italy awal pagi esoknya.

~ Nice view in Beauvais. Sebuah pekan kecil yang aman & dikelilingi oleh bangunan tinggalan sejarah. Saya rasa, banyak lakonan filem2 seram di lakonkan disini agaknya๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ.

๐Ÿ”ดDay 9 ~ Jumaat 19 April 2019๐Ÿ”ด

~ โœˆโœˆ To Italy. 5.45am sudah check out meninggalkan hotel. Tiba di airport, kami menyewa kereta yang telah ditempah awal.

~ Tiba di Bergamo, Italy sebelum zohor & sempat bersolat di sebuah surau “Centro Culturale Islamico Di Bergamo”

~ Makanan halal juga tidak susah untuk dicari di sini. Banyak kedai2 peniaga Turki di sekitarnya.

~ On the way ke Serravalle Designer Outlet kami singgah di Harley-Davidson Monza. Itu perkara wajid bagi encik suami apabila tiba di satu2 tempat baru. He is collecting the Harlรจy Davidson shirt. Kemudian, kami menghabiskan masa di Serravalle Designer Outlet selama 2 jam sebelum bergerak ke homestay di Castelleto Sopa Ticino.

~ Homestay ini agak besar & selesa untuk kami 9 orang. Mempunyai 3 bilik tidur & 2 bilik mandi beserta extra bed queen & single size. Kami juga boleh memasak & laundry di sini.

๐Ÿ”ดDay 10 ~ Sabtu 20 April 2019๐Ÿ”ด

~ Awal pagi sesudah memasak (mak sedara yang comel & baik hati yang masakkan) kami semua bergerak ke Switzerland.

~ Perjalanan mengambil masa lebih kurang 3 jam lebih including berhenti makan & sight seeing. Tak lupa, tersinggah juga di Harley Davidson outlet di Wallis/Valais dalam perjalanan nak ke Switz.

~ Terrrr jakun sekejap bila jumpa salji. Hahaha masing2 excited sangat , kami singgah & main salji sekejap๐Ÿ˜

~ Dan jakun juga bila kami cross the mountain dengan menggunakan terowong Lotscberg (Kenderaan perlu menaiki train). Unfortunately….dalam terowong tersebut sangat gelap & takes about 10-15 minutes ride.

Mula2 semua bising, bunyi le pelbagai suara, lepas tu semua membisu seribu bahasa๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

~ Menikmati ke indahan alam di Interlaken. Subhanallah….saujana mata memandang, tidak puas rasanya melihat kebesaran ciptaan Allah swt di bumi Interlaken. Tak tergambar keindahannya. Semoga Allah rezekikan kami untuk sampai lagi ke sini.

Lembah yang dipelihara, dikelilingi oleh pergunungan salji. Penduduk tempatan yang ramah mesra & penempatan yang bersih & menghijau.

~ Solat di Interlaken Islamic Centre

~ Menghayati salah satu kebesaran Ilahi dengan menyaksikan air terjun di Staubbach Falls. Air terjun yang tiada sungai di bawahnya. Kemana air itu pergi….itu rahsia yang Maha Pencipta.

~Watch this videoโฌ‡๏ธโฌ‡๏ธโฌ‡๏ธ

~ Drive back to our homestay melusuri tasik Brienzersee. Kami tidak lagi melalui jalan sewaktu kami datang tadi.

~ For shopping…..NO! Barang agak mahal di Switzerland๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”

๐Ÿ”ด Day 11 ~ Ahad 21 April 2019๐Ÿ”ด

~ Venezia!!! Jom jumpa James Bond 007๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

~ Dari homestay, kami memandu kereta ke perhentian bas di Venezia Porto Maghera. It takes about almost 3 hrs to reach there.

~ Ke pulau ‘James Bonds’ dengan menaiki bas. 2 way tickets will cost you about 24 euro for 8 persons. Apa yang ada disitu…..kehidupan warga Venice di tali air.

~ Makan Italian Pizza di pulau venice. Still, there are few halal restaurants in venice.

~ Solat di surau penempatan warga Bangladesh di Maghera. Islamic Centre, via Paolucci Nยฐ42, 30175-Maghera-Venezia. Walaupun surau ini tidak menyediakan ruang solat wanita, namun komunitinya sangat baik hati apabila memasang kain rentang khas untuk kami bertiga bersolat. Masyaallah….semoga Allah swt membalas semua kebaikan dengan kebaikan๐Ÿ˜”

~ Pulang semula ke homestay lebih kurang jam 10.30pm. Evryone was tired & some of us were starting having flu & fever๐Ÿค’

๐Ÿ”ดDay 11 – Isnin 22 April 2019๐Ÿ”ด

~ Saya & suami bersiap2 untuk pulang ke Malaysia. Se awal jam 7.00am kami sudah bergerak ke lapangan terbang Milan Malpensa, Italy menuju ke Riyadh. Alhamdulillah….dengan keadaan tulang belakang saya yang uzur, Allah permudahkan perjalanan kami apabila kapal terbang tersebut tidak penuh penumpangnya. Saya boleh berbaring selama penerbangan yang mengambil masa lebih kurang 5 jam setengah.

~ Kami transit di Riyadh selama 6 jam & terbang ke Malaysia dengan penerbangan yang seterusnya selama 7 jam.

~ Tiba di KLIA pada 23 April 2019 jam 12.45 tengah hari.

~ Seterusnya memandu pulang ke Kuantan, Pahang.

~ Alhamdulillah, selamat tiba di teratak kami jam 7.00pm.

๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

Syukur ke hadrat Ilahi, berakhirlah permusafiran kami selama 12 hari dengan iringan doa dari ahli keluarga & sahabat handai. Buat warga Malaysia khususnya yang beragama Islam, bermusafirlah dengan niat menuruti perintah Allah swt dalam surah Al Mulk ayat 15 yang bermaksud “Dia lah yang menjadikan bumi bagi kamu: mudah digunakan, maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan (ingatlah), kepada Allah jualah (tempat kembali kamu sesudah) dibangkitkan hidup semula; (maka hargailah nikmatNya dan takutilah kemurkaanNya).

Terima kasih kepada seluruh ahli keluarga Ayah Chik, Enda Cu serta anak menantu Syafik, Taufik, Suhailah, Nukman & Jasmin yang sudi menyantuni kami dalam trip keluarga ini. Mohon dimaaf apa jua salah silap & dihalalkan segalanya disepanjang permusafiran ini. Sampai ketemu lagi dalam trip yang lain.

Sekian.

Wassalam

Baiknya Berkumpul Untuk Berzikir

ุจูุณู’ู…ู ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุงู„ุฑู‘ูŽุญู’ู…ูŽู†ู ุงู„ุฑู‘ูŽุญููŠู…ู

(Bismillahirrahmanirrahim)

Assalamualaikum warrahmatullah

Disampaikan oleh suamiku, Syed Burhannuddin Al Khered sewaktu beliau mengikuti kelas pengajian bersama Al Marhum Syed Ahmad Semait suatu ketika dahulu:

Sila ke link berikut untuk mengenali Al Marhum:

https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Syed_Ahmad_Semait

Ini merupakan entri ke 2 saya menulis mengenai ilmu yang pernah diamanatkan oleh Al Marhum selama kami bersamanya dahulu.

{Sumber foto: google search engine}

Al Marhum sangat melarang orang yang mengambil mudah untuk dengan sengaja tidak hadir dalam majlis zikir. Pesan beliau, jika sakit sekalipun, hadirlah. Selagi mampu melangkah & duduk, hadirlah.

Jangan sekali2 memberi alasan remeh seperti ‘demam’, ‘sakit kepala’ atau dengan sengaja mencari alasan untuk tidak hadir ke majlis zikir. Ketahuilah, pelbagai penyakit juga boleh sembuh dengan hadir ke majlis zikir.

Begitu besar fadhilat yang akan diperolehi dengan hadirnya kita ke majlis zikir.

Dari Anas Bin Malik r.a. dari Rasulullah s.a.w. bersabda; “Tiada suatu kaum berhimpun berzikir kepada Allah Taala, mereka berbuat demikian hanya mengharapkan wajahnya yang mulia, melainkan berseru ke atas mereka penyeru dari langit, bangunlah kamu dalam keadaan yang telah diampunkan, sesungguhnya kejahatan kamu telah ditukar menjadi kebaikan.”

(Hadis riwayat Ahmad, Abu Ya’kla, Atabrani)

[Dari Kitab Pembuka Jalan Mendekatkan Diri Kepada Allah ~ Himpunan Syed Muhammad Bin Alwi Al-Attas]

Al Marhum Syed Ahmad Semait sendiri telah merungkai dengan lebih mendalam didalam kitabnya ‘Syarah Ratib Haddad’ mengenai Bukti Tentang Baiknya Berkumpul Bila Berzikir
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bukhari & Muslim dalam riwayat drpd Abu Hurairah r.a. Bahawa Nabi s.a.w pernah bersabda: Allah Taโ€™ala memang ada memerintahkan para malaikatnya berkeliling di jalanan2 mencari2 tempat di mana ada orang yang melakukan zikir. Maka apabila mereka menemui sesuatu tempat yang terdapat ramai orang yang berzikir kp Allah Taโ€™ala, mereka akan menyeru satu dengan yang lain: โ€œMari ke mari, ke sini untuk menunaikan keperluan kamu! Mereka lalu akan melapik-lapikkan sayap2 mereka memuncak hingga ke langit dunia. Apabila selesai sahaja zikir tersebut, mereka berpisah mendaki ke arah langit. Maka Allah Taโ€™ala akan bertanya kepada mereka, sedangkan Dia lebih mengetahui apa yang telah mereka lakukan.
Berkata Allah: โ€œDari mana kamu datang?โ€
Jawab para Malaikat tadi: โ€œKami baru sampai dari kumpulan hamba2 Mu di bumi.
Berkata Allah lagi: โ€œApa yang mereka lakukan?โ€
Jawab para Malaikat itu lagi: โ€œMereka itu bertasbih kepada Mu, membesarkan Mu, memuji Mu, mentauhidkan Mu & mengagungkan Mu.โ€
Berkata Allah: โ€œApakah mereka telah melihat Ku?โ€
Jawab para Malaikat: โ€œTidak. Demi Allah, mereka belum melihat Mu.โ€
Berkata Allah: โ€œBagaimana jika mereka melihat Ku?โ€
Jawab para Malaikat: โ€œJika mereka melihat Mu, tentulah mereka akan lebih kuat beribadat kepada Mu, lebih kuat mengagungkan Mu & lebih banyak bertasbih kepada Muโ€

Kemudian Allah Taโ€™ala bertanya pula: โ€œApa yang mereka memohonkan drpd Ku?โ€
Jawab para Malaikat: โ€œMereka memohon Mu syurgaโ€
Bertanya Allah: โ€œApakah mereka sudah melihat syurga itu?โ€
Jawab para Malaikat: โ€œTidak, demi Allah mereka belum melihatnyaโ€
Berkata Allah: โ€œBagaimana jika mereka telah melihatnya?โ€
Jawab para Malaikat: โ€œJika mereka telah melihatnya tentulah mereka lebih banyak mengangan-angankannya, lebih kuat memohonnya & lebih kuat kecintaan kepadanya.โ€

Kemudian berkata Allah:โ€Apa pula yang mereka minta perlindungan drpdnya?โ€
Jawab para Malaikat: โ€œMereka minta perlindungan diri mereka dr api nerakaโ€
Berkata Allah: โ€œApakah mereka telah melihat neraka itu?โ€
Jawab para Malaikat: โ€œTidak. Demi Allah wahai Tuhan kami, mereka belum melihatnyaโ€
Berkata Allah: โ€œBagaimana jika mereka telah melihatnya?โ€
Jawab para Malaikat: โ€œJika mereka telah melihatnya, tentulah mereka lebih ingin melarikan diri drpdnya & lebih merasa takut kepadanyaโ€

Kemudian para malaikat itu menyambung pula: โ€œYa Allah, mereka memohon pengampunan kepada Mu.โ€
Maka sambut Allah: โ€œAku menyaksikan kamu sekalian, bahawasanya aku telah mengampunkan mereka sekalian, dan aku akan mengurniakan semua yang mereka minta & Aku melindungi mereka drpd apa yang mereka minta perlindungan Ku daripadanya.โ€

Sambung salah satu Malaikat di situ: โ€œYa Allah, ada diantara mereka orang yang banyak salahnya, dia kebetulan tiba di situ, lalu dia duduk bersama2 mereka.โ€
Berkata Allah:โ€Kepadanya juga Aku sudah ampunkan dosanya. Mereka itu adalah suatu kumpulan, tiada seorang pun yang mendampingi mereka bakal dikecewakanโ€

**Dari Kitab Syarah Ratib Haddad – Analisa & Komentar, Imam Habib Abdullah Haddad.
**Dibicarakan oleh Syed Ahmad Semait
(Halaman 65 & 66)

Subhanallah…..Tabarakallah….

Beruntunglah orang yang memahami fadhilat hadir ke majlis zikir. Oleh itu, marilah kita bersama2 sentiasa hadir ke majlis2 zikir bagi mendapat ganjaran2 seperti yang disebutkan tadi.

Wallahualam.

Assalamualaikum warrahmatullah๐Ÿ˜Š

Dimana Aku?

Bismillah Hirrohmanirrohim….

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang
Firman Allah SWT: “Allah jugalah yang menjadikan langit terangkat tinggi dengan tiada bertiang seperti yang kamu melihatnya, kemudian Ia bersemayam di atas `Arasy dan Ia memudahkan matahari dan bulan (untuk faedah makhluk-Nya) tiap-tiap satu dari keduanya beredar untuk suatu masa yang telah ditetapkan. Allah jugalah yang mentadbirkan segala urusan Ia menerangkan tanda-tanda kekuasaan-Nya satu persatu, supaya kamu yakin kepada pertemuan Tuhan kamu (untuk menerima balasan).” (Surah ArRa’d, ayat 2)

Ketika penulisan ini, aku masih berada dalam proses penyembuhan. Aku masih dipembaringan walaupun sudah masuk hari ke 9 selepas menjalani Minor Surgery, procedure memasukkan ubat ke tulang belakang untuk memulihkan bahagian tisu yang koyak.

Punca kerosakan tisu: Emmmm mungkin sudah sampai masanya Allah swt memberi ruang untuk aku slow down, berehat & bermuhasabah diri๐Ÿ˜Š

Dalam pada itu, berlaku beberapa perkara penting, yang aku pelajari, menginsafkan & merasakan kasih sayang Allah kepada ku tidak bertepi.

Subhanallah….Maha Suci Allah….

~ Pagi Isnin 24 Disember 2018:

Awal pagi, seperti kebiasaannya sewaktu aku sedang membaca Al Quran, aku tiba2 teringat, ada satu group tadarus bulanan yang masih belum aku khatamkan bacaan ku. Segera ku alih bacaanku ke Juz 27……Masyaallah didalamnya terkandung surah Ar Rahman. Dalam sedu sedan aku membacanya sambil mataku melirik anak gadis yang berbaring dilantai menjagaku sepanjang malam sejak 3 hari yg lalu๐Ÿ˜”.

โ€œFabiayyi โ€˜aalaaโ€™i Rabbikumaa Tukadzdzibaanโ€ (ููŽุจูุฃูŽูŠู‘ู ุขูŽู„ูŽุงุกู ุฑูŽุจู‘ููƒูู…ูŽุง ุชููƒูŽุฐู‘ูุจูŽุงู†ู)

“Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan”

31x ayat tersebut diulang2……lantas apa lagi yg perlu aku pertikaikan tentang sakit ku ini? Aku sentiasa ada suami, anak2 & seluruh kaum keluarga yg sentiasa di sisi๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ Nikmat apa lagi yang aku mahukan?

Ya Allah….Ya Rahman Ya Rahim

~ Dinihari, hari yang sama…
Terpandang satu post lama di FB berkenaan Sheikh Misyary Rashid Alafasy yg sakit. Terdetik di hati, aku ingin mendoakan beliau kerana aku sedang sakit. Mudah2han Allah swt makbulkan doaku.

~ 5.00pm
Memasuki bilik OT & di bius sepenuhnya. Full stop๐Ÿ˜ด๐Ÿ˜ด๐Ÿ˜ด

~ Selasa 25.12.2018 ~ 5.00am
Sedar sepenuhnya. Terdetik di hatiku “Owh….12jam aku tidak sedarkan diri”

Rasa segar. Melihat sekeliling, hari masih gelap & anak gadisku masih lena disisi. Aku mencapai Al Quran lalu menyelak helaian untuk menyambung bacaan dimana aku berhenti semalam.

Subhanallah….Ya Allah Ya Rahman Ya Nafi’…..tepat2 membuka lembaran, terus sahaja sampai kepada ayat penawar, Ayat 82 dari Surah Al Isra’ di Juz 15 yang bermaksud:

“Dan Kami turunkan dari Al-Qurโ€™an suatu yang menjadi penaยญwar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman, dan Al-Qurโ€™an itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian.”

Speechless with tears๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

Maka hari beransur cerah.

~ Selasa 25.12.2018 tengah hari

Suami & anak2 semuanya telah berkumpul di hospital. Mereka memberitahuku, aku telah mulai sedar sekitar jam 8pm malam semalam, makan sedikit buah tamar serta berbual2 bersama birasku Aizura Badrull, minum kopi, berbual2 bersama tetamu lain yang datang ziarah, minta dibasuhkan mukaku dll.

Ya Allah, Ya Kudus…..

Nikmat apakah yang sedang aku lalui ini. Aku memberitahu mereka semua, itu semua tidak berlaku (tidak banyak perkara yang ku ingat) kerana sepanjang 12 jam aku dipengsankan aku hanya ingat, aku berada di dalam sebuah ruang/bilik yang sangat bersih, kosong & putih dinding2 di sekelilingku sambil mendengar alunan bacaan Al Quran oleh Sheikh Misyary Rashid Alafasy!

Dan kemudian……kami sama2 hairan dengan kebesaran yang Allah tunjukkan๐Ÿ˜ญ

Subhanallah….Maha Suci Allah!
Fabiayyi โ€˜aalaaโ€™i Rabbikumaa Tukadzdzibaan!

Sehingga saat ini…..akalku tidak terjangkau dengan semua yang berlaku itu & ku akui Allah Maha Besar. Entah apalah hikmah yang Allah sedang tunjukkan kepadaku.

Yang pasti, aku tahu Allah Wujud, Qidam, Baka, Mukhalafatuhu Lil Hawadits….

Kun fa ya kun….

#AllahKnowsTheBest

#AllahSayangKitaSemua

#ZanAizan#2Jan2019

Al Baqarah Sebagai As Syifa’ (Penyembuh)

Bismillah hirrohma nirrohhim…..

Assalamualaikum warrahmatullah

Subhanallah walhamdulillah wala illa haillallah Allah huakhbar…

Bersama kita panjatkan kesyukuran diatas segala kurniaan Allah swt kepada kita semua di sepanjang usia kita. Setiap satu pemberian Allah swt itu adalah tidak lain hanya untuk kita mendekatkan diri kepada Nya. Samada pemberian Nya dalam bentuk rezeki yang berlipat ganda mahupun kedukaan atau kesakitan.

Subhanallah….tabarakallah

Mari kita dekatkan diri kepada Al Quran. Walaupun kita mungkin sudah biasa membaca Al Quran, kadang kala Allah swt sengaja hantarkan signal agar kita lebih kerap lagi memegang & mendekatkan diri kepada Al Quran.

Begini kisah ku….

Diawal tahun 2017, saya mulai mengalami pendarahan yang berterusan & sering sakit perut yang pelik….sebab apa saya kata pelik, sebab rasa sakitnya adalah seperti sakit ingin melahirkan seorang bayi. Dipendekkan cerita…rawatan demi rawatan (Biopsy, Colposcopy dll) saya lalui selama lebih setahun apabila doktor mengesahkan berlakunya pertumbuhan satu lapisan diluar rahim dan kewujudan sista/cyst.

Akhirnya pada bulan Julai 2018, pembedahan kecil dilakukan untuk membuang lapisan tersebut yang telah dijangkiti kuman & radang. Alhamdulillah…pembedahan berjalan lancar & tiada pendarahan lagi selepas itu.

Namun begitu….some how, entah kenapa, cyst yang dahulunya diam2 disebelah rahim saya menjadi sedikit aktif selepas pembedahan tersebut. Punca cyst: wallahualam, mungkin daripada pemakanan saya sendiri.

Saya telah mulai:

1. kerap sakit perut melampau terutamanya apabila melakukan banyak aktiviti seharian atau makan tidak tentu masa

2. perut sentiasa kembung/berangin

3. Sentiasa cepat letih & lesu

4. Mudah demam

Pada 12 September 2018, saiz cyst ialah 6.16cmร—4.4cm (seriously sy tak faham sangat pasal saiz ni๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ). Anda boleh refer pada gambar yang saya lampirkan.

Cyst ni ada banyak jenis. Sila dapatkan info dari pelbagai blog kesihatan atau google. Saya mengalami Dermoid Cyst: terjadi daripada sel yang menghasilkan telur pada ovari, kadangkala bercampur dengan rambut & lemak. Details mengenainya…..sila google๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Bacause, entry ini bukanlah bertujuan untuk bercerita mengenai cyst tetapi bagaimana cara pengecutannya. Mudah2han menyembuhkan sekaligus menghilangkannya.

Subhanallah walhamdulillah wala illa haillallah Allah huakhbar….

Dalam pada saya yang buntu kerana dimaklumkan oleh doktor, tiada ubat untuk pengecutan cyst…hanya perlu monitor melalui regularly berjumpa doktor & scan untuk memastikan saiz cyst dalam keadaan kritikal atau tidak sehingga perlu dibuang….Allah swt telah menggerakkan hati saya untuk hadir ke majlis bacaan Surah Al Baqarah bagi pembukaan sebuah perniagaan baru seorang sahabat, Kak Aisyah Nordin. Masyaallah…..tabarakallah….. Disitu, saya dipertemukan dengan Kak Yanti, seorang hamba Allah yang sudi berkongsi pengalaman beliau sebagai penghidap sista (mungkin jenis Endometrioma atau Simple Cyst kerana ia berlaku berulang2 kali). Katanya…beliau telah menjalani 6 kali pembedahan pembuangan cyst & akhirnya sebelum dibedah untuk kali ke 7, beliau telah dinasihatkan oleh seorang ustaz untuk membaca surah Al Baqarah dengan niat untuk kesembuhan. Namun bacaan surah tersebut hendaklah ditamatkan dalam tempoh 24 jam (1 surah yang mengandungi 49 mukasurat dibaca sehingga selesai dalam tempoh 24 jam).

Surah Al Baqarah Ayat 156-157 yang bermaksud:

Dan, berilah khabar gembira kepada orang yang sabar. (Iaitu) orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata; โ€˜Sesungguhnya, kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali, mereka itu ialah orang yang dilimpahi dengan pelbagai kebaikan daripada Tuhan mereka serta rahmat-Nya dan mereka itulah yang mendapat rahmat-Nya dan petunjuk-Nyaโ€™.โ€

Tabarakallah….

Pada tanggal 19 September 2018, saya mulakan bacaan yang pertama.

Dengan penuh keyakinan bahawa Al Quran adalah mukjizat & seluruh isi kandungannya adalah as syifa’ kepada apa jua keresahan, kesusahan & kesakitan, saya ulangi bacaan setiap hari. Jika gagal khatam 1 surah pada hari tersebut, saya akan mulakan lagi bacaan pada keesokan harinya dengan ayat pertama. Begitulah seterusnya sehingga akhirnya, pada hari ke 6 saya sudah mampu mendapat rythm & masa yang paling sesuai dengan rutin harian saya. Maklumlah….saya bukan hafizah apatah lagi hanya seorang muslimah biasa yang imannya juga kadang kala masih goyah. Untuk pengetahuan umum, rutin harian saya agak padat dengan urusan kerja, outstation, kerja2 rumah & menguruskan anak2 yang masih bersekolah.

Namun….hendak seribu daya, tak nak seribu dalih! Tepuk dada tanyalah iman๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”

Honestly….saya baca mengikut kemampuan, bukan setiap hari saya berjaya menghabiskan satu surah itu dalam tempoh 24 jam.

Bagaimana saya lakukannya?

Begini:

– Surah Al Baqarah mengandungi 49 mukasurat, so bahagi2kan mengikut kesesuaian waktu anda.

– Saya baca 10 mukasurat disetiap waktu solat fardu termasuk Solat Dhuha.

– Membaca hendaklah dalam keadaan berwuduk & menutup aurat.

– Jika sibuk…pandai2 cari masa untuk menggantikan bacaan 10 muka surat yang tak sempat di baca.

– Sambil membaca, sediakan air & minumlah air tersebut setiap hari. Sebaik2nya bacalah di dalam bilik atau tempat2 sunyi agar tiada percampuran pelbagai bunyi. Ini kerana, menurut pembelajaran saya bersama Annusyrah Malaysia Sdn Bhd molekul air akan berubah apabila dibaca/ditulis dengan ayat2 Al Quran.

– Yakin & Istiqomah

– Teruskan amalan2 sunat yang lain terutamanya solat Taubat, Tahajjud, Hajat, Witir & teruskan bacaan Al Quran bagi surah2 yang lain seperti biasa. Perbanyakkan selawat & zikir…..

ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ุตูŽู„ูู‘ ุนูŽู„ูŽู‰ ู…ูุญูŽู…ูŽู‘ุฏู ูˆูŽุนูŽู„ูŽู‰ ุฃูŽู‡ู’ู„ู ุจูŽูŠู’ุชูู‡ู ูˆูŽุนูŽู„ูŽู‰ ุฃูŽุฒู’ูˆูŽุงุฌูู‡ู ูˆูŽุฐูุฑูู‘ูŠูŽู‘ุชูู‡ูุŒ ูƒูŽู…ูŽุง ุตูŽู„ูŽู‘ูŠู’ุชูŽ ุนูŽู„ูŽู‰ ุขู„ู ุฅูุจู’ุฑูŽุงู‡ููŠู…ูŽ ุฅูู†ูŽู‘ูƒูŽ ุญูŽู…ููŠุฏูŒ ู…ูŽุฌููŠุฏูŒ. ูˆูŽุจูŽุงุฑููƒู’ ุนูŽู„ูŽู‰ ู…ูุญูŽู…ูŽู‘ุฏู ูˆูŽุนูŽู„ูŽู‰ ุฃูŽู‡ู’ู„ู ุจูŽูŠู’ุชูู‡ู ูˆูŽุนูŽู„ูŽู‰ ุฃูŽุฒู’ูˆูŽุงุฌูู‡ู ูˆูŽุฐูุฑูู‘ูŠูŽู‘ุชูู‡ูุŒ ูƒูŽู…ูŽุง ุจูŽุงุฑูŽูƒู’ุชูŽ ุนูŽู„ูŽู‰ ุขู„ู ุฅูุจู’ุฑูŽุงู‡ููŠู…ูŽ ุฅูู†ูŽู‘ูƒูŽ ุญูŽู…ููŠุฏูŒ ู…ูŽุฌููŠุฏูŒ.

โ€œYa Allah berilah selawat kepada Muhammad dan kepada ahli baitnya (keluarganya) dan isteri-isterinya dan keturunannya, sebagaimana Engkau telah berselawat kepada keluarga Ibrahim, sesungguhnya Engkau Maha Terpuji (lagi) Maha Mulia. Dan berkatilah Muhammad dan kepada ahli baitnya dan isteri-isterinya dan keturunannya, sebagaimana Engkau telah memberkati keluarga Ibrahim, sesungguhnya Engkau Maha Terpuji (lagi) Maha Mulia.โ€ [HR Ahmad, sahih].

Untuk anda….ikutlah waktu & cara anda sendiri๐Ÿ˜Š

Subhanallah…..tabarakallah

Segalanya dengan izin Allah azza wa jalla….

Disamping itu, saya juga ke pusat rawatan As Syifa’. Ustaz Zamri dari pusat rawatan As Syifa’ juga memberitahu saya, selain penyembuh Surah Al Baqarah juga merupakan pendinding dari gangguan jin & syaitan. Kaum hawa memang sering diganggu oleh jin terutamanya di bahagian rahim. Beliau juga berkata, jika saya mampu, lakukanlah (membaca dalam tempoh 24jam). Selain itu saya turut berpantang beberapa jenis makanan. Antara makanan yang saya pantang ialah:

1. Ayam

2. Daging

3. Soya

4. Telur ayam

Antara ikhtiar lainnya ialah saya juga minum Hawa, produk berasaskan air tulisan ayat2 Al Quran menggunakan dakwat Zafron keluaran Annusyrah Malaysia Sdn Bhd.

Pendek kata….semua ikhtiar saya, hanyalah dengan mukjizat ayat2 dari kalam Allah swt semata-mata.

Tidak dinafikan saya sering dipromosikan dengan pelbagai produk dipasaran, namun cekalkan hati, yakin sepenuhnya tiada yang lebih baik daripada ayat2 Allah swt. Alhamdulillah saya tidak mengambil sebarang produk/suplement yang ada dipasaran dalam tempoh 3 bulan lepas.

3 bulan yang penuh cabaran tetapi tenang….

Hari ini……pada saat saya menulis ini, tanggal 12.12.2018 bersamaan dengan 4 Rabiulakhir 1440H, saya memanjat kesyukuran ke hadrat Ilahi apabila dengan izin Nya cyst telah mengecut dengan saiz yang agak luar biasa. Doktor Suraya Arsyad, pakar sakit puan di Kuantan Specialist Hospital juga turut terkejut & bergembira dengan keajaiban ini. Berkali2 beliau mengatakan kegembiraannya & pengecutan ini sangat jauh bezanya dengan saiz 3 bulan lepas.

Saya yakin, diatas izin dari Nya jua & mukjizat dari Surah Al Baqarah, cyst telah mengecut kepada saiz 4.46cmx2.64cm. (Lihat gambar)

Amazing!

“Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak sesuatu, maka Dia hanya mengatakan kepadanya: “Jadilah! Maka jadilah ia.”
Al Baqarah: Ayat 117

Alhamdulillah….saya tidak pasti bagaimana ingin menggambarkan kegembiraan saya selain daripada sujud syukur & berkongsi kegembiraan bersama suami tercinta serta rakan2 rapat. Sudah tentu suami merupakan orang pertama yang patut tahu berita gembira ini kerana dia adalah orang yang sentiasa disisi memberi sokongan diwaktu sakit & sihatnya saya๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Namun begitu….doktor turut menasihati saya agar meneruskan apa sahaja usaha saya sekarang sehingga cyst tersebut terus mengecut & lenyap.

Antara pesanan yang paling utama dari Puan Doktor ialah:

1. Kurangkan (kalau boleh elakkan) makan ayam & daging merah.

2. Elakkan sebarang supplement di pasaran. Ada supplement yang mampu mengaktifkan cyst….we never know which one is suitable for us๐Ÿ˜” so better not to try any of those.

3. Boleh minum air soya tetapi elakkan pengambilan soya yang telah di proses. Beli air soya di pasar malam adalah lebih baik daripada susu soya yang dijadikan serbuk & di jual dengan harga yang mahal.

4. Perbanyakkan makan ikan untuk sumber protin.

Insyaallah….saya akan meneruskan segala usaha saya & akan bertemu doktor lagi dalam tempoh 4 bulan yang akan datang. Semoga Allah swt rezekikan saya untuk sentiasa sihat walafiat & berpeluang untuk membaca lebih banyak kalam suci Allah.

Kepada semua sahabat dunia akhiratku, saya doakan agar kalian semua juga sentiasa dalam rahmat Ilahi & diberi kesihatan yang baik agar mampu melakukan ibadah dengan sempurna.

Yakinlah….Allah swt sentiasa bersama kita. Sama-sama kita berusaha untuk memperkukuhkan iman. Jangan sekali kali meninggalkan Al Quran & sentiasalah bermohon hanya kepada Allah swt.

Semoga bermanfaat kepada semua kaum hawa.

Wallahualam.

Barakah Doa Seorang Ibu

Allah subhanahu wa taโ€™ala berfirman,

ูˆูŽูˆูŽุตูŽู‘ูŠู’ู†ูŽุง ุงู„ู’ุฅูู†ุณูŽุงู†ูŽ ุจููˆูŽุงู„ูุฏูŽูŠู’ู‡ู ุฅูุญู’ุณูŽุงู†ุงู‹ ุญูŽู…ูŽู„ูŽุชู’ู‡ู ุฃูู…ูู‘ู‡ู ูƒูุฑู’ู‡ุงู‹ ูˆูŽูˆูŽุถูŽุนูŽุชู’ู‡ู ูƒูุฑู’ู‡ุงู‹ ูˆูŽุญูŽู…ู’ู„ูู‡ู ูˆูŽููุตูŽุงู„ูู‡ู ุซูŽู„ูŽุงุซููˆู†ูŽ ุดูŽู‡ู’ุฑุงู‹ ุญูŽุชูŽู‘ู‰ ุฅูุฐูŽุง ุจูŽู„ูŽุบูŽ ุฃูŽุดูุฏูŽู‘ู‡ู ูˆูŽุจูŽู„ูŽุบูŽ ุฃูŽุฑู’ุจูŽุนููŠู†ูŽ ุณูŽู†ูŽุฉู‹ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฑูŽุจูู‘ ุฃูŽูˆู’ุฒูุนู’ู†ููŠ ุฃูŽู†ู’ ุฃูŽุดู’ูƒูุฑูŽ ู†ูุนู’ู…ูŽุชูŽูƒูŽ ุงู„ูŽู‘ุชููŠ ุฃูŽู†ู’ุนูŽู…ู’ุชูŽ ุนูŽู„ูŽูŠูŽู‘ ูˆูŽุนูŽู„ูŽู‰ ูˆูŽุงู„ูุฏูŽูŠูŽู‘ ูˆูŽุฃูŽู†ู’ ุฃูŽุนู’ู…ูŽู„ูŽ ุตูŽุงู„ูุญุงู‹ ุชูŽุฑู’ุถูŽุงู‡ู ูˆูŽุฃูŽุตู’ู„ูุญู’ ู„ููŠ ูููŠ ุฐูุฑูู‘ูŠูŽู‘ุชููŠ ุฅูู†ูู‘ูŠ ุชูุจู’ุชู ุฅูู„ูŽูŠู’ูƒูŽ ูˆูŽุฅูู†ูู‘ูŠ ู…ูู†ูŽ ุงู„ู’ู…ูุณู’ู„ูู…ููŠู†ูŽ

โ€œKami perintahkan kepada manusia supaya berbuat baik kepada dua orang ibu bapanya, ibunya mengandungkannya dengan susah payah, dan melahirkannya dengan susah payah (pula). Mengandungnya sampai menyusukannya selama tiga puluh bulan, sehingga apabila dia telah dewasa dan umurnya sampai empat puluh tahun ia berdoโ€™a: โ€œYa Tuhanku, tunjukilah aku untuk mensyukuri niโ€™mat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku dapat berbuat amal yang soleh yang Engkau redhai. Berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri.โ€

(Qs. Al-Ahqaaf : 15)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mengimbau kenangan…..sekitar 13 ke 14 tahun yang lalu (2004/2005)

Almarhum Syed Ahmad Bin Muhammad Semait atau lebih dikenali sebagai Habib Ahmad Semait, seorang penulis & penterjemah pelbagai kitab Islam yang berasal dari Singapura (boleh google biodata beliau di wikipedia).

Link:๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Syed_Ahmad_Semait

Dulu, sekitar tahun 2004/2005 Almarhum sering berkunjung ke Kuantan Pahang bersama zaujah beliau, Ustazah Thahirah Abdur Rahman, yang juga merupakan seorang penulis & penterjemah beberapa buku mengenai ilmu fiqeh.

Diantara kenangan kami (suami saya merupakan salah seorang ahli jemaah yang sering membawa para habib luar yang datang berdakwah ke Malaysia) bersama Almarhum Hbb Ahmad Semait ialah….pada tahun 2005, kami pernah membawa Almarhum ke rumah tok (nenek) kepada suami saya di Kg. Galing Kecil. Pada ketika itu, kami mengadakan bacaan yaasiin & doa selamat bagi mendoakan salah seorang bapa saudara (Waled: Syed Mahadar Bin Syed Ahmad) yang sedang berjuang menghidapi masalah kegagalan fungsi buah pinggang di ICU. Oleh kerana keadaannya sudah kritikal & beliau masih gagal mendapatkan bantuan mesin pernafasan atau hemodialisis (saya dah lupa mesin apa) maka seluruh ahli keluarga sama2 berdoa agar Allah swt permudahkan segalanya buat beliau.
Selesai bacaan yaasiin, kami meminta Almarhum membacakan doa dgn tujuan agar mendapat lebih keberkatan daripada bait2 doa beliau.

Subhanallah….beliau menolak dengan lembut malahan meminta tok, selaku ibu kandung kepada bapa saudara yang sakit itu agar membacakan doa. Katanya “Doa seorang ibu untuk anaknya adalah lebih afdal & beliau akan mengaminkan apa sahaja doa yang akan tok pinta daripada Allah swt.”

Pada ketika itu, seluruh ahli keluarga yang hadir menadah tangan & mengaminkan tanpa mengetahui apa yang didoakan oleh tok. Suasana hening & sunyi kerana tiada sesiapa pun yang mendengar suara halus insan bergelar ummi itu.

Seberapa ketika setelah selesai bacaan doa….kami mendapat panggilan telefon drpd salah seorang saudara yang berada di hospital, memaklumkan bahwa pihak hospital akhirnya berjaya mendapatkan mesin yang diperlukan & bapa saudara yang kritikal itu & dia telah mulai sedar.

Subhanallah…walhamdulillah walaa illahaillallah…allah huakbar. Maha suci Allah yang maha pengasih & penyayang.

Begitulah besarnya keberkatan doa seorang ibu. Saya sendiri rasa sebak sebaik sahaja mengetahui mengenai berita itu. Pada ketika itu, saya sedang mengandungkan anak ke dua saya….masyaallah, peristiwa itu benar2 memberi kesan kepada diri saya sendiri, sebagai insan yang Allah swt pilih untuk menjadi ummi kepada anak2 saya.

Beruntunglah sesiapa yang masih punya ibu. Doa seorang ibu sangat mustajab. Begitulah jua kita sebagai seorang ibu…doakan yang baik2 setiap saat buat anak2 kita.

Jika seorang ulama yang alim juga meminta ibu kandung sendiri mendoakan untuk anaknya….maka mengapakah kita masih ragu2 dengan setiap ucapan ibu kita?

Walaupun kami semua tahu, Almarhum Hbb Ahmad Semait juga turut mendoakan, namun…begitulah sifat tawadduk & rendah dirinya seorang ulama, rasa hormatnya kp seorang ibu tua amatlah tinggi๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”.

Banyak lagi kenangan bersama almarhum yang sempat kami telusuri bersama Hbb Ahmad dalam perkenalan yang singkat. Almarhum Hbb Ahmad telah kembali ke Rahmatullah pada tahun 2006 dalam satu kemalangan jalan raya.

Insyaallah akan saya kongsikan lagi di lain masa.

Innalillah hiwainna ilaihirrojiun….buat mereka bertiga yang semuanya telah kembali ke rahmatullah:
1. Almarhum Hbb Ahmad Semait
2. Almarhumah Tok Neng
3. Almarhum Walid, Syed Mahadar Bin Syed Ahmad
Semoga semuanya ditempatkan bersama para solihin.

Berikut adalah merupakan buku2 hasil Tulisan/Terjemahan Almarhum:


Dari Abu Hurairah radhiyallaahu โ€˜anhu, beliau berkata, โ€œSeseorang datang kepada Rasulullah shalallahu โ€˜alaihi wasallam dan berkata, โ€˜Wahai Rasulullah, kepada siapakah aku harus berbakti pertama kali?โ€™ Nabi shalallaahu โ€˜alaihi wasallam menjawab, โ€˜Ibumu!โ€™ Dan orang tersebut kembali bertanya, โ€˜Kemudian siapa lagi?โ€™ Nabi shalallaahu โ€˜alaihi wasallam menjawab, โ€˜Ibumu!โ€™ Orang tersebut bertanya kembali, โ€˜Kemudian siapa lagi?โ€™ Beliau menjawab, โ€˜Ibumu.โ€™ Orang tersebut bertanya kembali, โ€˜Kemudian siapa lagi,โ€™ Nabi shalallahu โ€˜alaihi wasallam menjawab, โ€˜Kemudian ayahmu.’โ€
(HR. Bukhari no. 5971 dan Muslim no. 2548)

Wallahualam.

Nukilan: Zan Aizan ~Ogos 2018~

#SayangiIbu
#IbuPermataHati
#DoaIbuDoaMustajab

Simpton Anak Lambat Bercakap (Speech Delay)

Assalamualaikum warrahmatullah

Dear lovely mothers & dads….

Setelah berbual mesra bersama beberapa orang teachers of kindergardens & penjaga taska, rupa2nya ramai kanak2 berusia 4-6thn yang still have communication problems. Either delay speech/gagap/gugup/one way communication dan lain2. Saya bukan pakar in any of child development course tetapi ingin berkongsi pengalaman because I’ve been through problems of delay speech with my 4th son, Syed Ahmad. Dan Alhamdulillah we managed to overcome it. I meant ‘we’ bcoz as a family, we have to work together.

1st of all…ibu bapa mesti alert dgn perkembangan anak. Jika ada masalah….accept it, buka mulut utk bertanya pendapat pakar atau kawan2 & solve the problem. Jangan rasa rendah diri & malu ataupun deny the problems dgn mengatakan yang anak kita perfect/sihat/ok/tak de sebarang masalah/keturunan saya tak pernah cacat dan sebagainya…. at the end…akhirnya anak yang jadi mangsa.

Pada tahun 2013, semasa our son was 1 1/2yrs old, kami noticed he can’t talk any single word contohnya ‘nak/ummi/abah’. Doktor pakar kanak2 said…tungguu until dia berusia 2yrs. Kemudian, semasa dia berusia 2yrs pun dia masih tidak mampu untuk berkomunikasi dengan normal. Lalu kami bawa dia ke Hearing & Speech Therapy di UIA Kuantan & Sunway Medical Centre Kuala Lumpur. Treatment with the expert takes about 12 times. Kami bawa dia ke therapist seminggu sekali atau alternate week bergantung kepada kesesuaian masa kami & therapist. BUT we MUST do our homework too.

Yang di maksudkan dengan homework ialah…family members juga perlu belajar how to train him at home. Kami sekeluarga bergilir-gilir selama beberapa kali sehari untuk meluangkan masa bersamanya di sepanjang tempoh terapi. Sekurang2nya 15-20 minit per sesi (3 kali sehari) diperuntukkan untuk sesi terapi. Sesi terapi tidak semestinya di rumah atau di bilik belajar. Kita boleh lakukan dengan santai di mana2 sahaja. Selain berdoa….kata kunci yg sebetulnya ialah RAJIN memberi perhatian kepadanya. Kami follow semua yang disarankan oleh therapist disamping research melalui internet (google & youtube).

Video 1: Praktis belajar menggunakan buku 3D. Melatih dia 2 way communication

Kurangkan penggunaan gadget kerana walaupun sesetengah parents rasa ‘anak mereka sangat pandai kerana kecik2 dah pandai serve internet..’ Tapi tiada maknanya jika mereka gagal berkomunikasi dengan dunia nyata.

Video 2: Libatkan ahli keluarga yang lain supaya dia tidak bosan & lahirkan kerjasama dalam keluarga

Video 3: Aktiviti hendaklah santai kerana kanak2 berusia 2 tahun lebih tidak mungkin boleh duduk statik selama 20 minit untuk belajar

Oleh itu….my dear mothers out there (saya tekankan kepada ibu bcoz ibu spend lebih masa dengan anak and of course father sangat jarang yang wants to be a housewife)…tolong put down your smartphone just for about 15-20 minit sehari to get masa yang sangat2 berkualiti dengan anak2 anda. Belajar & carilah ilmu…jika kita rasa zaman dah berubah…so do us. Kita perlu ada ilmu dalam membesarkan anak2. To be honest…sy akan merakam aktiviti bersama my boy because I need to study the progress.

By the way, He’s 6 yrs old now dan sangat talkative๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚. Alhamdulillah dia juga telah lancar bercakap & membaca.

Video 4: Syed Ahmad telah berusia 6 tahun (2018) sekarang dan boleh membaca BM, BI, Jawi & membaca Al Quran.

For those yang notice anak2 anda ada problem (simtom of autism/dyslexia atau apa2 sahaja) go and get help. Anak adalah amanah dari Allah swt, jika kita lahirkan dan membiarkan dia membesar dalam dunianya sahaja tanpa our personal touch…don’t regret jika mereka juga membiarkan kita dengan dunia kita di usia tua nanti. Tiada salahnya if we put down ourselves dan menyelami dunia kanak2 wlpn kita seorg ibu bapa yang ada degree/master/PHD sekalipun. Dunia kanak2 is fun, actually๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ.

Video 5: Mampu membaca jawi

Video 6: Sekarang dia adalah ulat buku. Apa2 jenis bahan bacaan dia akan baca….kucing bernama Oyen ini adalah best friend dia๐Ÿ˜

Change yourself if you want to change the world. Jadilah ibu bapa yang bertanggungjawab.

Wallahualam

~Zan Aizan~

Being a mom……

To be a mom is not just a mom who gave birth & raise the kids.

Ada masa & ketikanya…we have to be a cook, a teacher, a cleaner, a doctor or even a cartoonist๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

AL-Ummu madrosatun atau ibu adalah sekolah. Demikianlah bunyi sebuah syair arab. Alangkah luas maknanya. Di pundak ibulah terletak tanggung jawab perkembangan ruhiyah (mental), aqliyah (intelektual), dan jasadiyah (fisik) seorang anak terpikul. Seorang ibu adalah pemimpin bagi anak-anaknya dan rumah tangga suaminya.

Ini akan ditanya oleh Allah swt atas kepemimpinannya itu. Sebagaimana Rassulullah saw bersabda: โ€œSetiap manusia keturunan adam itu adalah pemimpin, maka seorang lelaki adalah pemimpin bagi keluarganya sedangkan wanita adalah pemimpin rumah tangga,โ€ (HR. Ibnu Sunni dari Abi Hurairah).

Beberapa hari lepas….saya demam & anak saya Syed Hud bersungguh2 hendak menyiapkan “Duty Rooster” kelasnya. Saya faham bagaimana dia dengan penuh bersemangat telah sanggup mengambil tanggungjawab itu kerana dia merasakan sebagai seorang Ketua Kelas dia perlu membuktikan kewibawaannya. Bukan mudah bagi kanak2 sepertinya yang sentiasa pemalu & mudah rendah diri untuk menyanggupi tugasan itu.

Pada malam itu, dia telah menzahirkan ideanya kepada saya dan ingin saya membantu merealisasikan ideanya. Namun apakan daya….saya demam & ayahnya pula berada di luar daerah.

Kasihan…..dengan penuh semangat dia jalankan tanggungjawabnya. Namun, mungkin kerana kekurangan kreativiti dia kecewa dengan hasil kerjanya sendiri.

(Hasil Kerja Syed Hud)

Kemudian dia melelapkan mata dalam keadaan yang sangat kecewa. Malahan dia koyakkan kertas2 ini yang pada asalnya telah di tampal pada kad manila.๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”

Telah banyak saya menulis mengenai perkembangannya sebelum ini & saya tidak akan berhenti di situ sahaja. Sebagai usaha saya untuk membuka mata masyarakat bahawa kanak2 seperti beliau adalah kanak2 yang hebat & akan menjadi lebih hebat jika mendapat sokongan ibu bapa. Maka, dari masa ke semasa…saya akan terus kongsikan segala usaha saya untuk meningkatkan keyakinan kendiri bagi kanak2 seperti Syed Hud.

What was happened that night?

Saya gagahi diri…bangun di awal pagi & menyiapkan segala idea yang telah dia zahirkan. Tujuannya ialah:

1. Saya mahu dia rasa yang ideanya di terima. Ini akan menaikkan self esteemnya.

2. Saya sebenarnya mendengar walaupun saya sedang demam (mabuk ubat๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ)

3. Kasih sayang seorang ibu itu tidak bertepi & ummi tidak membeza2kan anak2. Semua anak ummi bagi perhatian.

4. Saya tidak mahu dia ke sekolah dalam keadaan kecewa & self esteemnya akan berkurangan.

So…apabila dia bangun pada keesokkan paginya. Saya tanyakan dahulu samada dia setuju atau tidak jika saya buat begini? ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡ jika tidak, saya akan menyiapkan yang lain bersama2 dengannya tetapi pada hari yang lain.

Tujuan bertanya:

1. Supaya dia rasa yang pendapatnya juga adalah penting.

2. Supaya dia ada pilihan untuk berfikir semula

Alhamdulillah….dia sangat gembira dengan hasil kerja saya. Katanya memang inilah yang dia mahukan tetapi dia tidak pandai melukis.

Saya nasihati dia:

1. Ummi juga tidak pandai melukis tetapi ummi tiru dari apa2 sahaja bahan/buku yang ada di rumah kita. Awas! Elakkan menunjukkan bahawa “Ummi hebat. Hud tak hebat!” Seorang ibu mesti pandai bermain dengan kata2 agar anak tidak berasa yang dirinya banyak kelemahan.

Tujuan: supaya dia tahu, bahawa he can do that too next time. Its simple…

2. Ummi buat di awal pagi kerana ummi perlukan rehat terlebih dahulu. (Semalam ummi demam). Untuk menyiapkan sesuatu dengan hasil yang baik, kita perlu buat dalam keadaan tenang & relax. Saya katakan kepadanya “Hasil kerja Hud adalah bagus cuma akan lebih bagus jika Hud buat dalam keadaan yang lebih tenang & relax” Dia mengangguk faham dengan senyum lebar.

3. Allah swt tahu niat Hud yang baik, kerana itu Allah bagi kekuatan untuk ummi membantu Hud.

Secara kebetulannya, 2 minggu lepas saya telah mengikuti seminar anjuran Didiklah Anakmu Dengan Cara Nabi yang dikendalikan oleh Ustazah Siti Khadijah Abdul Ghaffar yang mana turut memberi pendedahan bagaimana mendidik, memuji, memberikan jawatan/tugasan kepada anak/pelajar seperti Syed Hud akan memberikan banyak kesan positif, maka semua itu adalah sangat berkait rapat dengan apa yang saya apply kepada anak2 saya selama ini. Dari pelbagai sudut, banyak kelemahan dalam didikan saya yang masih perlu saya perbaiki. ๐Ÿ˜”

Berbalik kepada kisah the Duty Rooster….akhirnya, saya turut membantu dia membawa Duty Rooster tersebut hingga ke kelas. Saya nampak raut wajahnya sangat ceria ke sekolah pada hari tersebut & kawan2nya turut meraikan kehadirannya bersama jadual tugasan tersebut.

Sewaktu mengambilnya pulang dari sekolah pula…saya ke kelasnya & melihat sendiri pelajar2 membersihkan kelas sebelum balik. Syed Hud masih sangat gembira & bercerita mengenai Duty Rooster tersebut & pelajar2 menjalankan tugasan masing2 apabila nama telah disenaraikan ke dalam jadual.

Begitulah…..tidak susah sebenarnya untuk seorang ibu membantu menaikkan self esteem anak yang sentiasa rasa ada kekurangan dalam dirinya. Yang penting, luangkan sedikit masa, jadi pendengar yang baik & teknik berkomunikasi.

Anak adalah amanah!

Semoga bermanfaat. Wallahualam

~Zan Aizan~

Syed Hud & Occupational Theraphy (Part 9 – Last Part)

Assalamualaikum Warrahmatullah

Alhamdulillah….bersyukur ke hadrat Ilahi di atas segala kurniaan Nya kepada kami sekeluarga.

Sesuatu yang indah yang Allah swt hadiahkan kepada kami sekeluarga di bulan Ramadhan yang lalu, iaitu 2 hari sebelum Syawal menjelma (13.6.2018) Syed Hud telah pun discharged dari OT.

Melihat kepada semua test & theraphy yang dijalaninya, insyaallah dia akan beransur2 memajukan dirinya dengan sokongan keluarga & usaha dirinya sendiri.

Antara perkembangan yang berlaku ialah:

1. Tulisannya semakin kemas. Spacing pun dah ada.

2. Tiada lagi huruf2 yang confius. Huruf ‘b’ & ‘d’ telah boleh dibezakan.

3. Sudah boleh duduk di kerusi dengan lebih lama untuk menyiapkan sesuatu tugasan. Focus dah bertambah baik. But still have that rocking chair. According to the therapist…itu normal. Almost all the kids are doing that.

4. Bercakap dengan lebih confident. Boleh menjawab pertanyaan with eye contact. Tiada lagi jawapan ‘tak tahu’ sambil angkat bahu ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

5. Seems happy & mature. Emosi yang lebih terkawal. Maybe atas faktor usia yang semakin meningkat. Dia sudah berani melibatkan diri dengan aktiviti berkumpulan contohnya bermain bola sepak, futsal, badminton, chest dan lain2.

6. Lebih lancar membaca Al Quran, Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris. Hafazan juga sudah semakin baik.

Berikut adalah keputusan Ujian Penilaian KAFA yang didudukinya pd bulan Ramadhan yang lalu. Sebagai pelajar yang baru 6 bulan berada di Sek. Ren. Islam itu & 1st time belajar subject KAFA & dalam bahasa melayu serta 100% tulisan jawi, cikgu berpendapat, pencapaiannya utk lulus 5 daripada 7 matapelajaran dengan kedudukan dalam kelas 20/35 adalah sudah sangat memuaskan hati. Dia cuma dinasihati untuk memperbanyakkan membaca & menulis jawi. Insyaallah he will improve from time to time.

Setinggi2 penghargaaan kami ucapkan kepada team Occupational Therapy Hospital UIA terutamanya Teacher Aina & Doktor Hanisah yang sentiasa berusaha membantu Syed Hud. Selama setahun kami berulang alik 2x sebulan, akhirnya ia membuahkan hasil yang positif.

Terlalu banyak ilmu yang kami pelajari selama bersama OT ini. Kami juga akan terus mempraktikkan segala tips2 yang diajarkan, malahan akan cuba menyampaikan ilmu tersebut kepada orang lain.

Kami juga mengucapkan terima kasih kepada semua rakan taulan terutamanya sahabat yang juga merupakan guru pertama anak2 saya, Teacher La, The owner of Tadika Indera Pintar Kuantan, Pahang bersama Warga Persatuan Ibu Bapa Anak Istimewa Pahang (PIANIS) yang sentiasa memberikan semangat & sharing all the info about Child Development Education.

Semoga Allah swt memberikan ganjaran yang terbaik buat semua yang membantu. Doakan agar Syed Hud terus membesar sebagai anak yang soleh, berjaya di akhirat & di dunia.

Walaupun dia masih memerlukan banyak masa untuk develope pelbagai perkara yang he might left behind, tetapi sebagai ibu bapanya kami yakin dia mampu untuk memperbaiki dirinya dari segi akademik, kokurikulum & ilmu2 akhirat.

Disamping memberikannya minum air yang di tulis/dibaca dengan ayat2 Al Quran serta doa yang tidak putus, kami yakin insyaallah Syed Hud pasti mampu menjalani hari2 yang mendatang dengan lebih matang.

Di akhirnya….saya berharap agar ibu bapa yang lain akan membuka mata & lebih prihatin terhadap perkembangan anak2 & cara2 untuk menangani setiap permasalahan anak2. Jangan di sia2kan kehidupan anak2 di zaman kanak2nya yang mana akan turut merosakkan masa depannya. Luangkanlah lebih masa bersama anak2. Kenali anak anda. Anak2 adalah cerminan diri kita.

Salam penuh kasih sayang dari kami sekeluarga๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Wallahualam.

With love: ๐Ÿ˜Zan Aizan๐Ÿ˜SyedBoRians

Annusyrah: Testimoni ZABA

Assalamualaikum Warrahmatullah….

Disini saya kongsikan antara keberkatan & keajaiban air ZABA yang pernah berlaku dalam kehidupan saya. Kejadian ini berlaku ketika kami sekeluarga bercuti di di Bandung, Indonesia.

Pada suatu pagi kami telah melawat kawasan Kawah Gunung Berapi di Pergunungan Tangkuban Perahu. Diawal pagi, kelihatan para peniaga sedang mengasapkan (kemenyan) barang2 jualan mereka sambil membaca doa/mentera….Wallahualam, saya kurang pasti tentang apa yang mereka baca. Mungkin itu adalah amalan harian & kepercayaan mereka dalam memulakan perniagaan.

Oleh kerana itu, saya berasa kurang selesa untuk membeli apabila anak saya yang berusia 5 tahun ingin membeli makanan ringan dari seorang peniaga wanita tua. Lalu saya menarik anak saya beredar dari situ. Wanita tua yang sedang mengasapkan barangannya terhenti seketika & merenung anak saya. Dia kemudiannya menjeling tajam ke arah saya. Keadaan itu membuatkan saya berasa lebih takut & segera beredar.

Pada waktu malam, anak saya mulai demam & meracau. Suhu badannya naik secara mendadak & dia meracau sambil menunding2kan jari ke sana sini. Matanya terbuka luas & tidak berkelip. Dalam keadaan duduk berlunjur, dia mengeraskan badannya.

Saya berusaha membaca yaasiin & sementara suami saya membacakan surah Al fatihah, ayatul Qursi & 3 Qul serta menyuruhnya mengikuti bacaan tersebut. Walaupun dia mengikut bacaan tersebut tetapi matanya masih terbuka & cuba melawan suami saya yang memegangnya. Keadaan ini berlarutan lebih daripada 15 minit.

Subhanallah….semuanya dengan izin Allah swt & Dialah yang Maha Mengetahui akan sesuatu….

Kebetulan saya membaza Zaba bersama2 ketika travelling. Saya titiskan Zaba ke dalam segayung air, membacakan Surah Al Fatihah 1x & Selawat ke atas nabi junjungan kita sebanyak 3x lalu melumurkan air tersebut ke seluruh badan anak sambil membaca ayatul Qursi. Selepas beberapa minit, dia melembutkan badannya dan mula berbaring. Kemudian, saya titiskan pula lebihan Zaba ke dalam mulutnya & memaksanya untuk menelan air tersebut.

Sebaik sahaja dia menelan Zaba, matanya mula berkelip & dia seolah-olah baru tersedar dari tidur. Kami menyuruhnya membaca Al Fatihah & 3 Qul….alhamdulillah dia dapat membaca dengan baik & tidak meracau-racau lagi.

Keesokkan harinya anak saya memberitahu bahawa dia ternampak wanita tua di Tangkuban Perahu semalam dalam tidurnya namun tiada apa2 yang berlarutan selepas kejadian tersebut.

Kami bersyukur kerana, dengan adanya Zaba pada saat2 cemas seperti itu & terutamanya sewaktu berada di perantauan. Alhamdulillah…

~Zan Aizan~

Annusyrah: Testimoni Hawa

Assalamualaikum Warrahmatullah….

Ini adalah testimoni diri saya sendiri sebelum saya menjadi stokis Annusyrah Malaysia Sdn Bhd pada tahun 2008.

Pada ketika itu saya dalam ikhtiar untuk mendapatkan anak yang ke 3.

Oleh kerana doktor telah mengesahkan bahawa saya mempunyai rahim yang berkedudukan terbalik maka peluang untuk mengandung akan mengalami sedikit kesukaran. Sewaktu ingin mendapatkan anak kedua, saya menggunakan kaedah pengambilan pil hormon (2x procedure) namun ia telah menyebabkan penambahan berat badan yang mendadak. Dari 56kg hingga mencecah ke 80kg sewaktu mengandung.

Alhamdulillah, Segalanya dengan izin Allah swt….

Sebaik sahaja saya mencuba produk HAWA sebanyak 2 botol dengan istiqomah iaitu:

1. Menitiskan 7 titis kedalam secawan air

2. Membaca Al Fatihah 1x

3. Membaca Selawat ke atas Rasululullah saw 3x

4. Meminumnya setiap hari sekurang2nya 3x sehari

Saya disahkan mengandung. Apabila di teruskan penggunaan sepanjang tempoh mengandung, saya juga tidak mempunyai sebarang alahan mengandung & bayi selamat dilahirkan secara normal.

Alhamdulillah….anak saya juga dilahirkan sihat walafiat & tiada Jaundis Neonatal (kuning). Disepanjang waktu berpantang juga, dia sangat mudah di uruskan. Jarang sakit & tidak meragam.

Disepanjang tempoh berpantang juga, saya masih meneruskan meminum HAWA untuk menenangkan emosi & memulihkan rahim. Alhamdulillah….disamping berpantang secara traditional, selepas 2 minggu bersalin, apabila saya bertemu doktor & scan rahim, doktor memaklumkan bahawa rahim saya telah bersih. Tiada darah kotor yang melekat di dinding rahim.

Segalanya dengan izin Allah swt. Namun ikhtiar dan yakin dengan ayat2 Al Quran dari produk Annusyrah juga amat membantu. Disamping itu, perbanyakkan juga amalan2 lain & mengamalkan pembacaan Al Quran setiap hari. Yakinlah dengan setiap ayat2 Al Quran yg mana ia adalah mukjizat dari Allah swt.

Semoga bermanfaat. Wassalam.

Nukilan -Zan Aizan-