Ibundaku Skizofrenia (Part 2)

(Selasa, 9 Nov 2021)

Seorang ibu mampu menjaga 10 orang anak, 10 orang anak belum tentu boleh menjaga seorang ibu. Begitulah perumpamaan yang sering kita dengar sejak dulu.

Ia adalah benar, tanggungjawab menjaga ibu adalah berat bagi sesetengah orang. Ada yang merasakan ibu adalah ladang pahala, tetapi tanpa sedar mereka melakukkan lebih banyak dosa selama menjaga ibu.

Tutur kata yang mungkin menyinggung hati ibu, kasih sayang yang tak ikhlas terhadap ibu, layanan yang tak seberapa, mementingkan kerja & hal2 lain apabila ibu bekeperluan dan lain2. Itulah dugaan yang perlu ditempuhi. Seorang anak perlu Ikhlaskan hati & banyakkan muhasabah diri untuk membersihkan hati.

Namun seorang ibu jarang menunjukkan marah & rajuknya. Maka si anak akan terus rasa selesa. Cukup sekadar menghantar bunga/hadiah pada hari lahirnya, terasa diri, dialah anak yg paling soleh/hah. Begitulah kita…..😫

Pada 9.11.2021 saya menemani mak ke hospital. Rutin biasa bertemu pakar psikiatri & mendapatkan ubat.

(9.11.2021) Jabatan Psikiatri Hospital Tg Ampuan Afzan, Kuantan Pahang

Appointment mak pada jam 8.30 pagi. Kami bergegas ke hospital di awal pagi tetapi apabila sampai di hospital, mak tak bersedia untuk daftar. Mak ajak ke kedai mee kari terlebih dahulu. Mak memang suka makan mee kari di kedai makan berhampiran hospital. Sanggup melewatkan appointment nya sebab nak makan mee kari.

Walaupun terpaksa menunggu lama kerana mak dah terlepas turn, tapi saya bersyukur kerana semua itu ada hikmahnya, Allah bagi lebih banyak masa untuk saya duduk berfikir, muhasabha diri sambil menghabiskan zikir Al Fatihah 500 kali, malahan saya suka dengan nasihat doktor. Bila mak nyatakan keadaannya yang mudah panik & rasa tak aman bila ada sesuatu rutin baru dlm hidupnya, nasihat doktor ialah banyakkan beristifar & berzikir.

“Itulah ubat terbaik, makcik” kata sang doktor.

Ubat Mak

“Disamping makan ubat, istifar jangan tinggal. Masalah panik adalah normal, ramai orang ada masalah tu. Banyakkan istighfar & berzikir supaya hati jadi tenang. Kalau makcik dah tenang sekalipun, takde salahnya untuk teruskan rawatan kat sini”

Ma shaa Allah….Terharu dengan nasihat doktor.

Zikrullah adalah penawar. Dakwah bukan hanya dari seorang daie/ustaz/ustazah tetapi dari sesiapa sahaja yang memahami akan KeEsaan Allah swt & fadhilat2 dari istighfar & zikir.

Ambil kesempatan dalam setiap saat yg kita ada. Beristighfarlah & berzikirlah.

Link blog berkenaan Ibundaku Skizofrenia:
https://saljuputihsite.wordpress.com/2019/11/24/ibundaku-skizofrenia/

Love as always: 💝Zan Aizan💝 (9.11.2021)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s